Hlavní obsah

Balkánec nepřestal obchodovat s drogami ani za mřížemi

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Troufalost. Jinak asi nelze nazvat počínání jednoho srbského občana, který si nyní již osmým rokem odpykává v české věznici Rýnovice desetiletý trest za distribuci drog z Balkánu.

Článek

Zřejmě mu to ale nestačilo, protože se výnosnému obchodu s drogami aktivně věnoval i při pobytu ve své cele. Odtamtud se podílel na výrobě a pašování drog do ciziny.

Je však s podivem, že mu to mohlo procházet, když v českých věznicích jsou mobilní telefony zakázány a poštou se zřejmě se svými komplici nedomlouval. 

Teď je ale jasné, že podnikavý Srb svou vězeňskou celu jen tak brzy neopustí, přestože si už odseděl dvě třetiny původního trestu a mohl teoreticky žádat o podmínečné propuštění na svobodu.

Na jeho nynější nezákonné aktivity totiž přišli čeští celníci ze speciálního protidrogového útvaru. Za jejich asistence pak ve středu policisté z Národní protidrogové centrály podle informací Práva srbského recidivistu společně s dalšími třemi členy mezinárodního drogového gangu obvinili.

Jde o nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek. Čtveřice mužů se údajně podílela na distribuci pervitinu a efedrinu, jeden z obviněných také na prodeji heroinu.  

Tři cizinci a Čech

„Proběhla akce, při které byly zadrženy čtyři osoby, tři zahraniční a jeden Čech. V současné době jsou tři ve vazbě a jeden ve výkonu trestu. Detaily k případu ale zatím nemůžeme zveřejnit, protože vyšetřování dále probíhá,“ potvrdil v pátek exkluzívní informace Práva mluvčí Generálního ředitelství cel ČR Jiří Barták.

Ani policie nebyla sdílnější. Důvodem je fakt, že kriminalisté ještě všechny obviněné nevyslechli, například i Srba sedícího v Rýnovicích. Na toho se prý chystají v příštím týdnu.

Jak Právo zjistilo, kromě srbského občana a jednoho Čecha si obvinění vyslechli také dva kosovští Albánci.

Vzhledem k tomu, že aktivity gangu sahaly až do zahraničí, všichni čtyři muži jsou stíháni v nejpřísnějším odstavci, kde všem hrozí deset až patnáct let vězení.

„Mohu potvrdit, že ve středu byl obviněn můj klient, kterého zastupuji v jiném případě u pražského městského soudu, kde se zpovídá z obžaloby za několik trestných činů. Nové obvinění se skutečně týká drog,“ potvrdil Právu obhájce srbského občana Jaroslav Ortman.  

Heroin, pervitin, efedrin

V případu jde podle informací Práva celkem o tři různé skutky. První se týká neúspěšného pokusu propašovat letos v lednu 4 kilogramy heroinu do Švédska, kde byl ale kurýr i s drogami schovanými v autě zadržen. Za tento delikt byl obviněn jako původce celé akce pouze jeden ze zmíněné čtveřice, kosovský Albánec.

Ve druhém případě je stíhána celá čtveřice, která se podle obvinění domlouvala a podílela počátkem roku na výrobě nejméně jednoho kilogramu metamfetaminu, tedy pervitinu.

Poslední věc se týká nedovolené výroby a distribuce efedrinu, za kterou je stíhána dvojice obviněných Kosovských Albánců i odsouzený Srb.

Snažili se vyvézt z ČR do Srbska čtyři kilogramy efedrinu, přičemž cena jednoho kilogramu byla stanovena až na 5000 eur (asi 125 000 korun). Celkem tedy šlo o částku zhruba půl miliónu korun. Jenže jeden z Albánců skončil při pokusu převézt efedrin přes slovenské hranice v obci Kúty v rukou celníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám