Hlavní obsah

Kulky politikům bez pachatele, policie věc odložila

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Případ výhružných dopisů s náboji či střelným prachem, které během únorové prezidentské volby obdržela šestice českých zákonodárců, kriminalisté odložili s tím, že se jim nepodařilo najít pachatele. Právu to v pátek sdělil mluvčí pražské policie Tomáše Hulan.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus se senátorkami Lianou Janáčkovou a Janou Juřenčákovou (uprostřed).

Článek

„Nepodařilo se zjistit skutečnosti, které by vedly k zahájení trestního stíhání konkrétní osoby. Pachatel nebyl nalezen a nevypátrán,“ řekl Hulan.

Na uzavření případu upozornil server Aktuálně.cz. Právo již před měsícem informovalo o tom, že kauza s největší pravděpodobností skončí u ledu. Kriminalistům v té době zbýval výslech posledního poslance a už tehdy vyšetřovatel Oldřich Čech hovořil o tom, že stopy vedoucí k dopadení pachatele nejsou žádné.

Závěry policistů nyní přezkoumá státní zástupkyně z Prahy 1, která je buď posvětí a kauza půjde k ledu, nebo může nařídit ještě další šetření. Vzhledem k důkazní nouzi lze ale počítat s první variantou.

Kriminalisté se přesto mohou někdy v budoucnu k případu vrátit a zase vyšetřování otevřít, pokud získají nové indicie či stopy vedoucí k pachateli.

Policie začala případ šetřit pro trestný čin vydírání od 12. února, kdy anonym mezi první a druhou volbou prezidenta své výhružné dopisy s náboji odeslal. Po politicích v nich požadoval, aby při druhé volbě nikoho nevolili a třeba odešli do nemocnice.

„Projektil bude v tobě“

Mezi těmi, kdo měli to „štěstí“ a dostali takový dopis s nábojem, byli senátoři Josef Kalbáč (KDU-ČSL), Jana Juřenčkáková (SNK), Liana Janáčková (NEZ), a poslanci Miloš Melčák, Michal Pohanka a Evžen Snítilý (všichni bývalí za ČSSD).

Všichni měli v obálce náboj, jen Kalbáč střelný prach. Šestice zákonodárců nakonec volila buď Václava Klause, nebo nikoho. Texty výhružných dopisů jejich autor napsal podle zjištění policie ne jednom psacím stroji, náboje v obálkách patřily k vojenskému střelivu.

„Pokud v pátek půjdeš na volbu, tak už další projektil nepřijde, ale bude v tobě,“ přečetl si v dopise, který mu byl adresován, poslanec Miloš Pohanka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám