Hlavní obsah

Radního ostravského obvodu obžalovali kvůli rasismu

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Okresní státní zastupitelství obžalovalo začátkem měsíce radního ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Jiřího Jezerského (Nezávislí) kvůli jeho rasistickým výrokům. Policie chce v tomto případu obvinit i starostku tohoto obvodu a senátorku Lianu Janáčkovou (Nezávislí). O jejím případném stíhání rozhodne Senát, který má rozhodnout, jestli ji zbaví imunity.

Článek

„8. dubna byla na pana Jezerského podána obžaloba pro trestný čin hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení, za který hrozí až dva roky vězení. Je to prakticky totožná právní kvalifikace jako v případu paní Janáčkové,“ uvedl mluvčí ostravského státního zastupitelství David Bartoš.

Liana Janáčková čeká na vyjádření Senátu.foto: Archiv Právo

Janáčková i Jezerský měli problematické výroky vyslovit v loňském roce při jednání bytové komise. Ta se zabývala problémy v kolonii Bedřiška, kterou většinou obývají romské rodiny.

„Chápu, že je to nespravedlivé, ale já už ty cikány opravdu nemám kam dávat, já bych prostě musela mít dynamit a odstřelit je,“ měla například prohlásit Janáčková.

Její kolega Jezerský měl být ve svých výrocích ještě tvrdší. „Vystavte mi potvrzení, že mohu mít střelnou zbraň a že mi dáváte svolení, abych to vystřílel, a já to půjdu udělat,“ řekl údajně. Jezerský se odmítl ke svému obvinění vyjádřit, uvedl pouze, že celou záležitost předal advokátní kanceláři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám