Hlavní obsah

Zneužívání chlapce muž nepopírá, ke znásilnění se nehlásí

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Vážný případ zneužívání dnes jedenáctiletého chlapce začal v pondělí řešit senát Krajského soudu v Hradci Králové. Na lavici obžalovaných zasedl devětačtyřicetiletý Petr Mervart z malé vísky Hošťalovice na Chrudimsku.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Petr Mervart v jednací síni hradeckého soudu.

Článek

Nejméně od září roku 2003 do srpna 2007 podle obžaloby pohlavně zneužíval hocha ze sousedství tím, že se před ním obnažoval a později svlékal i chlapce. Sahal mu na přirození a požadoval na něm, aby mu rovněž sahal na ztopořený penis.

Obžalovaný muž podle spisu věděl, že jde o snadno ovlivnitelného a zaostalého chlapce, jehož bezbrannosti zneužil. Obžalovaný na hochovi požadoval také orální sex, ale to chlapec odmítl.

O letních prázdninách roku 2006 se Mervart pokusil chlapce znásilnit, ten se mu ale ubránil. Státní zástupce Milan Šimek viní Mervarta z trestných činů znásilnění, pohlavního zneužívání a ohrožování výchovy mládeže.

Obžalovaný je podle znalců homosexuální pedofil a od ledna je na vlastní žádost hospitalizován v psychiatrické léčebně v Havlíčkově Brodě. Přiznal se, že orální sex s chlapcem provozoval, ale odmítl znásilnění i pokus o anální soulož. „Nedovedu si vysvětlit, proč poškozený tvrdí, že jsem ho znásilnil,“ řekl.

Připustil, že chlapci dával různé sladkosti, ale odmítl, že to byla odměna za jeho sexuální služby. Uvědomoval si, že to, co s chlapcem dělá, je špatné. „O odbornou pomoc jsem nepožádal proto, že jsem to chtěl zvládnout sám,“ vypověděl.

O šest let starší bratr poškozeného hocha Aleš ale sdělil, že Mervart dával jeho sourozenci i cigarety. Právě přes Aleše, jemuž se bratr svěřil, se záležitost dostala na světlo, policie mohla Mervarta zatknout a začít jej trestně stíhat.

Soud plánuje vyslechnout řadu svědků a soudních znalců, vyhlášení rozsudku je naplánováno na středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám