Hlavní obsah

Zachránil muže, který ho chtěl zabít

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

Tachovský policista Karel Kruba zachránil život zloději, který ho chtěl zabít. Třiatřicetiletý strážce zákona zachytil lapku v okamžiku, kdy se chystal vyskočit z okna bytu v sedmém patře.

Článek

Pár vteřin předtím na Krubu stejný zločinec mířil kulovnicí, držel prst na spoušti a křičel, že ho zlikviduje. Pro jednadvacetiletého mladíka si policisté přišli do bytu poté, co dostali informaci, že by mohlo jít o zloděje, který se vloupal do cizího auta a ukradl z něho opakovací brokovnici s náboji.

"Oblékli jsme si s kolegou neprůstřelné vesty a zazvonili u bytu. Otevřela mladíkova matka, která syna zavolala. Vyšel na chodbu a z jeho úst byl silně cítit alkohol. Že je podnapilý jsme poznali i z jeho slovního vyjadřování. Asi deset minut jsme s ním diskutovali. Chvíli mluvil klidně, ale pak se jeho reakce zlomila a začal být agresivní. Nadával nám do debilů a křičel, že nemáme povolení k domovní prohlídce," líčil Kruba, co předcházelo vlastnímu zásahu.

Mladík napadl i matku

Policisty ale pozvala dál do bytu žena. "Mladík reagoval tak, že se nás snažil vytlačit ven, napadl i matku s tím, že ho práskla a podrazila. Kolega šel na chodbu volat mobilem posilu. Mezitím mě vtáhl do pokoje a rezignovaně řekl, že nám vydá to, co hledáme. Ukázal za sedačku u okna, že to tam má schované. Najednou se rychle ohnul a v mžiku měl flintu opřenou o rameno a mířil na mě. Současně s ním jsem i já tasil služební pistoli," vybavoval si horké chvilky policista s 13letou praxí.

Oba byli od sebe na dva metry. "Koukal jsem do hlavně jeho zbraně z půl metru. Zažil jsem něco takového poprvé v životě. Mířili jsme jeden na druhého, byla to válka nervů. Křičel jsem, ať to zahodí. On ještě uchopil závěr a natáhl. Rozhodl jsem se ve zlomku vteřiny, když se mi zdálo, že na chvilku ztratil koncentraci. Odrazil jsem hlaveň mimo tělo, pak jsem mu pušku vytrhl z ruky a zahodil za sebe. Jedním okem jsem zahlédl, že stojí v otevřeném okně a slyšel jsem jak vykřikl, že mu je už všechno jedno. Když se pustil rámu a naklonil se ven, tak jsem po něm skočil, zlomil ho v pase a strhl zpátky. To už mi přišel na pomoc kolega a dali jsme mu pouta," popisoval drama Kruba.

Jsem přece člověk a ne vrah

Co všechno se mohlo stát si uvědomil až později. "Vytáhl jsem pistoli s vědomím, že ji použiji. Pak ale nějak v podvědomí jsem se rozhodl situaci vyřešit bez výstřelu. Hlavou se mi honilo, že jsem přece člověk a ne vrah. Stejně podvědomá reakce byla toho člověka zachránit," vypočítával policejní důstojník.

Policisté následně zjistili, že brokovnice je zbraní, kterou mladík skutečně z vozidla odcizil. "Je trestně stíhán za krádež, nedovolené ozbrojování a útok na veřejného činitele. Soudce ho poslal do vyšetřovací vazby," řekl tachovský policejní ředitel Lubomír Kučera.

Policistu čeká odměna

Zákrok svého podřízeného chce náležitě ocenit. "Prokázal osobní kus odvahy. Stačilo málo a mohlo dojít ke krveprolití," prohlásil Kučera.

Podle plzeňského psychologa Jiřího Jelena šlo ze strany policisty o velmi obratný a profesionální přístup zejména v tom závěrečném aktu. "Je obdivuhodné, že ačkoliv sám ohrožen na životě zachránil druhého. Jde o člověka s vysokou morálkou," uvedl Jelen.

Reklama

Výběr článků

Načítám