Hlavní obsah

VIDEO: Muži poslali po kurýrech do Švýcarska 25 kg heroinu

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Zadržení dvojice kurýrů s patnácti a půl kilogramy heroinu 17. března na dálnici D2 nedaleko hranic se Slovenskem nebyla náhoda. Jejich odhalení bylo součástí akce celní správy s krycím názvem Montenegro. Ta skončila v závěru minulého týdne dopadením další dvojice. Tentokrát šlo o muže podezřelé z organizování distribuce heroinu z Balkánu do západní Evropy. Celkem bylo zadrženo šest lidí.

Článek

Vyšetřování odstartovali švýcarští policisté, kteří 7. března zadrželi ve své zemi dva české kurýry s deseti kilogramy heroinu. Na další dva dealery už čekali za deset dní čeští celníci na hranicích se Slovenskem, kde pak dvojici převážející drogy na dálnici zadrželi.

Pro dva organizátory drogových obchodů si policie došla koncem minulého týdne. Podle plzeňské státní zástupkyně Věry Brázdové jde o jednačtyřicetiletého muže ze západních Čech a o šest let mladšího cizince. Oba podle Brázdové mají trestní minulost.

:. Pašeráci použili pro převoz většího množství drogy důmyslnou skrýš za evidenční značkou auta.

"Jsou obviněni z trestného činu držení a výroby omamných a psychotropních látek a jedů a jako členové organizované skupiny jim za to hrozí až dvanáct let vězení,“ upřesnila Brázdová. Podle ní jsou oba obvinění pravděpodobně článkem větší drogové organizace, o jejíž síle svědčí fakt, že během deseti dnů dokázali obstarat a dodat pětadvacet kilogramů heroinu.

„Jeho kvalitu zatím neznáme. Vzorky ještě zkoumají experti,“ upřesnila Brázdová.

Čeští celníci na případu začali pracovat ihned poté, co dostali od švýcarských kolegů informaci o zadržení českých kurýrů. Za týden už měli informace k dvojici dalších dealerů, která se chystala ve vozidle VW Golf převézt heroin přes Českou republiku do Švýcarska.

:. Celníci na česko-slovenské hranici zadrželi 15 kg heroinu

"Bylo by velmi riskantní zásilku sledovat až na místo určení. Měli jsme obavy, že při současném operativním vybavení by se nám mohlo vozidlo, kde byly drogy ukryté, ztratit někde v provozu na dálnici,“ vysvětlila Brázdová.

Třicet balíčků heroinu bylo důmyslně ukryto ve schránce za zadní registrační značkou auta. "Otvor do skrýše měl rozměry 10 x 30 centimetrů, mezi nárazníkem a kufrem se pak skrýval ocelový plát 25 x 150 centimetrů, na němž byla zásilka složena,“ uvedl vedoucí oddělení drog a zbraní Generálního ředitelství cel Pavel Hoffman. V autě byli zadrženi dva Češi, 45letý muž a 30letá žena. Skončili ve vyšetřovací vazbě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám