Hlavní obsah

Fanoušci fotbalového Baníku se zpovídají z útoku na vlak

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Pětice rádobyfanoušků fotbalového klubu Baník stanula v pátek před Okresním soudem v Ostravě kvůli organizovanému útoku na vlak se znepřátelenými příznivci polského týmu Legie Varšava. Incident se odehrál 28. října 2006 na hlavním nádraží v Ostravě-Přívoze.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zleva Petr Havíř, Martin Ondráčka, Petr Baran, Jan Kudelnjak a Jakub Židek na lavici obžalovaných.

Článek

Nočního útoku se sice zúčastnilo asi padesát baníkovců, pouze devět z nich se ale pomocí svědků a náhodně pořízených fotografií podařilo identifikovat tak, aby se mohli dostat před soud.

Všem devíti chuligánům soud už loni na podzim vyměřil formou trestního příkazu podmíněné tresty za výtržnictví. Jenom čtyři ale tresty přijali, pět odsouzených si proti trestnímu příkazu podalo odpor, takže soud nařídil hlavní líčení.

Mluvit se odhodlal pouze jeden

Soud se v pátek pokusil pět mužů, kteří se odvolali, vyslechnout. Mluvit se ale odhodlal pouze jeden z nich, Jakub Židek. „Vůbec jsem tam nebyl, byl jsem doma a spal jsem,“ řekl Židek. Další obžalovaní, Petr Havíř, Petr Baran, Jan Kudelnjak a Martin Ondráčka se k obžalobě vyjádřit odmítli.

Většina z nich ale před policejními orgány účast na incidentu popřela - prý se sice byli na nádraží podívat, do rvačky se ale podle svých slov nezapojili. Napadení rychlíku Chopin z předloňského 28. října je jedním z nejzávažnějších incidentů, kterých se fotbaloví chuligáni na Ostravsku dopustili.

Skupina zaútočila na Poláky ve vlaku

Skupina asi pěti desítek maskovaných mužů vtrhla do vagónu vlaku ve dvě hodiny po půlnoci a začala bít Poláky, kteří cestovali do Vídně na fotbalové utkání. Někteří Poláci byli lehce zraněni.

Policejní vyšetřování bylo podle soudce Igora Krajdla poměrně komplikované, protože napadení fanoušci nechtěli svědčit a ti, kteří byli zraněni, dokonce odmítli nabízené lékařské vyšetření. Proto trvalo delší dobu, než se podařilo podezřelé identifikovat.

„Skoro všichni byli oblečeni do černých mikin, na hlavách měli kapuce a na ústech chirurgické roušky,“ řekl soudce. Projednávání případu odročil na 5. června, kdy budou vyslechnuti svědci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám