Hlavní obsah

Vrchlabský radní zaplatí za jízdu v opilosti 25 tisíc, ve funkci zůstane

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VRCHLABÍ

Za jízdu autem se dvěma promile alkoholu v krvi musí místostarosta Vrchlabí Jan Konvalina (Volba pro město) zaplatit 25 tisíc korun a 28 měsíců bude bez řidičáku. Radní se u soudu plně doznal. Vrchlabští zastupitelé však Konvalinu ve funkci podrželi.

Článek

"Nebyla žádná sporná skutečnost," okomentoval verdikt soudce Okresního soudu v Trutnově Vladimír Řezníček. Pokutu reprezentující zhruba dvě třetiny místostarostova čistého přijmu musí Konvalina vyrovnat do jednoho roku, jinak riskuje dvouměsíční pobyt za mřížemi. "Oznámení jsem si vyzvedl v pondělí. Musím se poradit s právníkem," reagoval Konvalina.

Místostarosta zůstává ve funkci

Místostarosta zůstává vzdor konfliktu se zákonem ve funkci. "Člověk odsouzený za úmyslný trestný v tomto případě ohrožení pod vlivem návykové látky nesplňuje zákonné požadavky pro výkon funkce," přiblížil soudce Řezníček.

Osud obecních funkcionářů ovšem mají v rukou zastupitelé, kteří rozhodli dvanácti hlasy pro Konvalinu proti sedmi požadujícím místostarostův odchod z radnice. "Beru to jako potvrzení svého mandátu," podotkl Konvalina, který z trojice místostarostů okresu Trutnov chycených za poslední rok policií s více než půldruhým promile alkoholu za volantem vyvázl patrně nejlépe.

Loni v listopadu řídil opilý místostarosta Havlovic Jaroslav Balcar (nezávislý) odsouzený ke třem stům hodinám obecně prospěšných prací a ročnímu distancu řídit.

Balcar ale přišel o místo ředitele havlovické základky, když brzy padne verdikt, zda setrvá na místostarostenském postu. Místostarosta Dvora Králové nad Labem Petr Mrázek (Volba pro město) je doposud nepravomocně odsouzený k třicetitisícové pokutě a tříletému zákazu řízení.

Hudbu prokládal vínem

Konvalina si začátkem letošního února zpestřil koncert ve vrchlabském klubu Kotelna vínem. Policisté jednající zřejmě na hlášku svědka místostarostu zastavili krátce před půlnocí, když ujížděl do dva kilometry vzdáleného bydliště. Nadýchal 2,05 promile a stejně jako Balcar a Mrázek neodmítl krevní test.

Trojice místostarostů tak poskytla justici nezvratné důkazy. Hodnotu naměřenou přístrojem Dräger v dechu nelze u soudu použít. Soudu takto předloni unikl náměstek královéhradeckého hejtmana Miloslav Plass (ODS), který nadýchal okolo půldruhého promile a nešel na krev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám