Hlavní obsah

Ukousl policistovi prst, bude sedět pět let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Okresní soud v Ostravě v pátek rozhodl o pětiletém trestu vězení pro 34letého Aleše Jaškovského. Ten v září loňského roku ukousl policistovi v Ostravě kus prstu, dopustil se také výtržností a vydírání.

Foto: Aleš Honus, Právo

Aleš Jaškovský se před soudem rozplakal.

Článek

Roztržka mezi Jaškovským a dvěma policisty se odehrála na sídlišti Ostrava-Fifejdy. Muž vnikl v noci pod vlivem pervitinu na chodbu domu, kde začal kopat do dveří. Na místo přijel policista Jan Kondula se svým kolegou a snažili se muže zpacifikovat a nasadit mu pouta.

„Najednou jsem ucítil bolest. Když jsem se podíval na ruku, zjistil jsem, že mi chybí článek na malíčku. Našli jsme ho až o čtyři patra níže. V nemocnici mi řekli, že už to nepůjde přišít,“ řekl policista, který až do smrti bude mít malíček o dva centimetry kratší. „Už nemám bolesti, ale musím ještě nějakou dobu chodit na kontroly na infekční,“ dodal.

Narkoman se v soudní síni rozplakal

Obžalovaný narkoman nesl soudní líčení s velkými emocemi. Při zahájení projednávání se v soudní síni hlasitě rozplakal. Jeho slovní projevy byly velmi nekoordinované a nesrozumitelné, na své výtržnosti si údajně vůbec nepamatuje. I rozsudek přijal s hlasitým pláčem.

Část obžaloby, která se týkala ukousnutého prstu, soud kvalifikoval pouze jako trestný čin opilství. „Podle znalce se muž uvedl do stavu totální intoxikace a naprosté nepříčetnosti,“ vysvětlil soudce.

Vydíral drogového dealera

Jaškovský byl také obžalován z toho, že na odboru sociální péče po konfliktu s úřednicemi rozbil několik kusů nábytku a především z toho, že se zbraní v ruce vydíral drogového dealera a požadoval po něm pervitin. Soud ho uznal vinným v celém rozsahu obžaloby.

Advokát Jaškovského v průběhu hlavního líčení žádal o přezkoumání duševního stavu obžalovaného, soudce to ale odmítl. Ve zdůvodnění rozsudku řekl, že četnost jeho trestných činů má vzrůstající tendenci, a proto považuje pětiletý nepodmíněný trest za zcela adekvátní.

Zraněný policista Jan Kondula už u policie nepracuje, důvodem k odchodu ale nebylo zranění. „Plánoval jsem to už dlouho. U policie jsem sloužil 26 let,“ řekl.

Reklama

Související články

Policistovi ukousl prst, u soudu se rozplakal

Kvůli výtržnostem na odboru sociální péče městského úřadu, kde loni v únoru rozbil několik skříní, a především kvůli zářijovému útoku na policistu, kterému...

Výběr článků

Načítám