Hlavní obsah

Záhadnou smrt Vietnamce soud nepotrestal

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brněnský krajský soud ve čtvrtek zprostil obžaloby čtveřici mladíků, kteří podle žaloby měli v prosinci roku 2006 v Prostějově umlátit před jednou z tamních restaurací muže vietnamské národnosti. U soudu se ale nepodařilo prokázat, jak se celá událost stala.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Michal Konšel, David Burda, Petr Kopal a Tomáš Lukele u soudu.

Článek

Podle žalobkyně napadli dva Vietnamci ohánějící se nožem, sekerou a nunčaky čtveřici mladíků. Karty se ale rychle obrátily, po zuřivé bitce zůstal na zemi ležet sedmatřicetiletý Vietnamec, který po třech dnech v nemocnici zemřel. Tři z mladíků odmítli vypovídat, do případu nevnesli světlo ani svědci.

Proto soud šestadvacetiletého Davida Burdu, třiadvacetiletého Petra Kopala, jednadvacetiletého Michala Konšela a třiadvacetiletého Tomáše Lukeleho, který se ale i podle státní zástupkyně potyčky nezúčastnil, osvobodil. Žalobkyně přitom pro prvně tři jmenované žádala desetiletý žalář.

„Soud má za prokázané, že se skutek skutečně stal. Nevystoupil zde ale žádný svědek, kterému by soud věřil, v lepším případě svědci něco zamlčeli nebo dokonce lhali. Soud se také domnívá, že obžalovaní ví o věci hodně, ale to už je věc jejich svědomí,“ prohlásil při osvobozujícím verdiktu předseda senátu.

Podle soudce by si měli mladíci nyní dávat velký pozor, aby se znovu nezapletli do nějaké potyčky, protože příště už by se věci nemusely vyvinout v jejich prospěch jako v tomto případě. K opatrnosti nabádala po skončení jednání mladé muže i jejich advokátka. Mladíci si ale ještě nemohou definitivně oddechnout, státní zástupkyně se totiž podle svých slov s největší pravděpodobností odvolá.

Reklama

Výběr článků

Načítám