Hlavní obsah

Vyšetřování kuřimské kauzy příští týden skončí

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Vyšetřování kuřimské kauzy týraných chlapců Ondřeje a Jakuba se blíží k závěru. V úterý byli kriminalisté znovu v brněnské Vazební věznici na výslechu Barbory Škrlové alias Aničky alias Adama. Vyšetřovatelé mají nyní už zřejmě dost podkladů, které mohou předložit státnímu zástupci k vypracování obžaloby.

Foto: Petr Kozelka., Právo

Barboru Škrlovou vedla k soudci početná eskorta.

Článek

"Na začátku března, mezi třetím a pátým březnem, bude vyšetřování v kuřimské kauze skončeno. Žaloba by pak mohla být hotova v dubnu nebo květnu,“ řekl Právu zdroj obeznámený s vyšetřováním.

To ale neznamená, že v kauze už by ani po zmíněném datu nemohli přibýt noví obvinění. Při výsleších Barbory Škrlové totiž podle důvěryhodných informací zaznělo mnoho zajímavých skutečností nejen o samotném případu týrání.

"Musí tam být obrovská představivost, já odhaduji, že tak deset procent z toho, co řekla, je pravda. Ale mluvila hodně zeširoka, povídala i o jiných věcech než jen o týrání,“ řekl Právu zdroj o výsleších Škrlové.

Že se vyšetřovaní skutečně chýlí ke konci, potvrdil i mluvčí Krajského státního zastupitelství Hynek Olma. "Dlouho už to trvat nebude, ale nechtějte po mně přesné datum,“ prohlásil Olma.

Ke konci spěje i vyšetřování útěku z Klokánku

Kriminalisté už zřejmě dokončují vyšetřování i v případě útěku Škrlové z brněnského Klokánku, kde jsou kromě „Aničky“ obviněny za křivou výpověď Eliška Mauerová, babička týraných chlapců, a lékařka Milana Smékalová za neoznámení trestného činu.

Eliška Mauerová dosvědčila před soudem, že Škrlová je ve skutečnosti nalezenec ze Vsetína a soudkyně ji pak svěřila do péče Kláry Mauerové.

"Vyšetřování v případě Elišky Mauerové by mělo být skončeno v polovině března. Případ lékařky Smékalové by měl být do konce stejného měsíce také hotov. Pak se rozhodne, zda bude podána obžaloba k soudu,“ řekl Právu mluvčí Městského státního zastupitelství Vladimír Kutnohorský.

Advokát bude žádat propuštění z vazby

Podle advokáta Škrlové Richarda Nováka by mohlo ale být vyšetřování útěku Škrlové z Klokánku uzavřené už v pátek. "Okamžitě poté budeme samozřejmě žádat o propuštění z vazby,“ dodal advokát.

Škrlová podle některých informací dokonce doufala v amnestii po znovuzvolení prezidenta Václava Klause. Ten ale nic podobného nevyhlásil.

V kuřimské kauze je již osm obviněných a spekuluje se o dalších lidech, kteří by mohli být v této souvislosti obviněni. Jde zejména o otce Škrlové Josefa Škrlu, který se skrývá v zahraničí nebo o brněnského herce Viktora Skálu či divadelníka Martina Fahrnera, který poskytl Škrlové identitu svého syna a cestoval s ní po Norsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám