Hlavní obsah

Žena, která omámila policistu, skončila na psychiatrii

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský policista, kterého držela téměř 24 hodin jako rukojmí duševně nemocná žena v Praze, už byl podle informací Práva propuštěn z nemocnice. Vzápětí si ho převzali jeho kolegové, kteří podle jeho svědectví určí, z jakých trestných činů mohou třiačtyřicetiletou Martinu M. obvinit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté usazují zadrženou ženu do policejního vozu. Skončila na psychiatrii.

Článek

V úvahu přitom přichází podezření z omezování osobní svobody, útok na veřejného činitele, případně pokus o ublížení na zdraví. Žena totiž policistu v neděli omámila Neurolem, který mu podávala takřka celou noc.

Záchranáře k němu pustila až v pondělí odpoledne. Těm se policistu na místě nepodařilo probudit, proto ho převezli do pražské nemocnice na Karlově náměstí. V péči ho měli lékaři z jednotky intenzivní péče.

„Nemám svolení poskytnout žádné informace o stavu pacienta ani nemohu potvrdit, že je u nás hospitalizován,“ odmítla v úterý sdělit jakékoliv informace k jeho stavu mluvčí nemocnice Petra Pekařová

Žena, která byla už v pondělí převezená do psychiatrické léčebny v Bohnicích, zatím z ničeho obviněná nebyla. Podle policie to její psychický stav nedovolil.

„Bude přizván znalec z oboru psychiatrie ke zkoumání psychického stavu ženy, zda byla vůbec trestně odpovědná,“ řekla včera Právu mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Akt zoufalství

Podle ženiných známých byl její čin poslední možností, jak upozornit na svůj případ. Dostala se totiž do zoufalé sociální situace, kdy neměla prakticky ani na jídlo. „V podstatě měla už jen dvě možnosti. Buď se zabít, nebo provést něco takového,“ řekl Právu její známý Jakub Čihák a pokračoval: „Poznali jsme se v České asociaci pro psychické zdraví, pracovala pro nás. Byla vždy sice nekonformní, ale také ohromně nesobecká a laskavá. O to hroznější je, že se do této situace dostala zcela legální cestou.“

Žena totiž trpí kromě úzkostných stavů a depresí také roztroušenou sklerózou, kvůli které je v plném invalidním důchodu. Nemá ale podle Čiháka odpracovaný stanovený počet let, protože se vždy starala o děti, a tedy nemá nárok na vyplácení plného invalidního důchodu. Od roku 2006 prý dostává pouhých 3300 Kč.

Čihák Právu řekl, že další nenárokové dávky jí sociální úřednice Prahy 4 zamítly. Přesto ji prý soud odsoudil k placení výživného tisíc korun na nezletilou dceru, která je v péči bývalého manžela, údajně bohatého podnikatele. Doplatky na léky na roztroušenou sklerózu jsou přitom dalších tisíc korun měsíčně. Když půl roku neplatila, soud ji odsoudil za zanedbání povinné výživy.

Vyživovací povinnost jejího manžela pro ni zatím neplatí, protože jsou stále v soudním sporu. Navíc jí nyní hrozí, že ji družstvo vystěhuje na ulici pro neplacení nájmu. Žena na svůj případ podala žalobu u Evropského soudu pro lidská práva. Tam ji uznali jako odůvodněnou, ale soud dosud nerozhodl. „Už tento samotný fakt potvrzuje, že na celé kauze je cosi velmi nepěkného v postupu českých institucí,“ vysvětlil Čihák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám