Hlavní obsah

Starosta si jízdu v opilosti odpracuje

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEŠTICE

Sako za montérky a počítač za koště bude muset na čas vyměnit starosta Přeštic Petr Fornouz (ODS). Soudkyně Drahomíra Regnerová potrestala komunálního politika za jízdu v opilosti dvěstěpadesáti hodinami veřejně prospěšných prací. Fornouz navíc podle verdiktu soudu nesmí dva roky usednout za volant.

Článek

Rozsudek ještě není pravomocný. „Rozhodla jsem trestním příkazem. Pokud si proti němu odsouzený podá odpor, pak bych musela nařídit hlavní líčení,“ reagovala na dotaz Práva Regnerová. Starosta rozhodnutí soudu v rukou zatím nemá, takže se nevyjádřil.

Fornouz se podle soudu dopustil trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Jako řidič při silniční kontrole koncem listopadu nadýchal téměř dvě promile alkoholu. Starostův Fiat Tempra zastavila hlídka na výjezdu z města směrem na Dolní Lukavici kolem půl čtvrté ráno.

„Devětatřicetiletého muže za volantem policisté vyzvali k dechové orientační zkoušce. Ta byla pozitivní. Řidič měl podle jejího výsledku v dechu 1,88 promile alkoholu. Dobrovolně se pak podrobil odběru krve u lékaře,“ uvedla Pavla Soukupová z Okresního policejního ředitelství Plzeň-jih. Podle výsledků laboratorního rozboru měl starosta v krvi 1,94 promile alkoholu.

Starosta už dříve své jednání označil za selhání. „Měli jsme tady velkou akci k 17. listopadu. Přesouval jsem se z jednoho jednání na druhé. Byla to velká chyba ,“ řekl starosta. Jak uvedl, počká na rozhodnutí soudu, se kterým pak seznámí zastupitele. „Nechám na nich, aby pak rozhodli o mém dalším setrvání ve funkci,“ uzavřel Fornouz.

Fornouze tak čeká nejspíš veřejný úklid v ulicích města. „To je nejčastější forma veřejně prospěšných prací. Do roka tady zaměstnáváme jeden až dva lidi. Máme s tím ale špatné zkušenosti. Málokterý z nich je zodpovědný a vezme práci jako trest, který je třeba vykonat. Většinou s nimi sepíšeme jen smlouvu a už je nevidíme,“ řekla tajemnice přeštické radnice Eva Česáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám