Hlavní obsah

Uprchlý vězeň byl žvanil a snílek

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHRUDIM

Lidé z okolí Třemošnice na Chrudimsku v pondělí večer u televize jen hekli, když na obrazovce viděli fotografii uprchlého vězně Pavla Němečka. „To je náš Pišta!“ volali hlavně sousedé z malé osady Skoranov u Třemošnice, ve které Němeček od roku 2003 do nástupu trestu bydlel.

Foto: Policie ČR, Novinky

Uprchlý vězeň Pavel Němeček

Článek

„On se opravdu jmenoval Pišta, jméno Němeček si vzal po manželce. Ta byla o moc mladší, měli tuším dceru, a obě si s ním dost užily,“ řekla Právu tajemnice třemošnické radnice Jana Kočová.

„Viděla jsem ho jen několikrát, pamatuji si ho jako mohutného chlapa, asi oprávněně se o něm říkalo, že je užvaněný,“ dodala tajemnice. „Na kecy, to byl, na práci ne. Jen se podívejte na jeho barák,“ mávl rukou přes plot starší muž ve vesničce, která nemá ani kostel, ani hospodu ani obecní úřad.

Bydlel v "největší barabizně ve vsi"

Všichni místní věděli, kde Němeček - Pišta bydlel. „To najdete snadno, je to ta největší barabizna ve vsi,“ ukázal dolů z kopce mladík u prvního domku na horním konci vesničky.

Dům uprchlého vězně Němečka není v příliš dobrém stavu.foto: Právo/Zdeněk Seiner

Němečka znali všichni proto, že všem dlužil. Někoho přesvědčil o výhodnosti svých podnikatelských projektů, s jinými sjednal stavební práce na svém domku a placení odkládal.

„Kam se podíváte, tomu dlužil. I nám dluží. S naším tátou mluvil o tom, že až bude mít barák předělaný, že ho zaměstná na hlídání, údržbu baráku, trávníku, bazénu... A podívejte se na tu ruinu.“ Jen přes rameno zašilhala sousedka. „I městu dluží za komunální odpad,“ připustila tajemnice třemošnické radnice.

Kde měl Pišta - Němeček zakopaný poklad, v čem spočívala údajná genialita jeho podnikatelských projektů a sebevědomí budoucího milionáře, nikdo ve Skoranově nevěděl.

Útěkář Kajínek se narodil nedaleko

Místostarosta Třemošnice František Novotný (SKN ED), který ještě jako starosta Němečkovi pronajímal obecní nebytové prostory za Starou školou, byl informován, že Pišta chce odsud řídit výnosnou kabelovou televizi.

Na bodrého a (údajně moravsky) rozšafného Pištu - Němečka sousedé ve Skoranově překvapivě nevzpomínají ve zlém. Spíš se obávají toho, kdo se nastěhuje do domku po něm. Podle zjištění Práva byl už internetovou dražbou prodán jedné pražské realitní firmě.

Proč Němeček utekl způsobem téměř gangsterským, když se mohl prostě nevrátit z vycházky, taky skoranovští netuší. Jedině důchodce, který zadumaně dloubal bláto z pneumatiky traktoru v prudkém svahu za vsí, aniž by zvedl oči, poznamenal: „Tady jsme machři na útěky. Kajínek se narodil tři kilometry vzdušnou čarou odsud.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám