Hlavní obsah

Vybodovaný řidič dostal podmínku

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze zákonů a úředních rozhodnutí si nic nedělal čtyřiadvacetiletý řidič ze severních Čech, až na svou lehkovážnost dojel. Teplický soud mu minulý týden uložil půlroční podmíněný trest odnětí svobody za to, že řídil osobní vůz navzdory písemnému zákazu. Ten mu vystavil městský úřad jako důsledek nasbírání dvanácti trestných bodů.

Článek

Precedentní verdikt vynesl soudce Miloslav Čapek. „O podobném rozhodnutí u českých soudů jsem zatím neslyšel,“ řekl Právu.

Muž byl o půlročním trestu s dvouletým odkladem a tříletém zákazu řízení motorových vozidel informován dodatečně doporučeným dopisem. Čapek totiž rozhodl takzvaným trestním příkazem. Této formě zrychleného řízení nemusí být obžalovaný osobně přítomen. Co potrestaný na přísný rozsudek říká, se Právu nepodařilo zjistit. Na adrese trvalého bydliště nebyl v pátek k zastižení.

Jezdil na červenou

Od 1. července 2006, kdy vstoupil v platnost silniční zákon s bodovým systémem, porušoval mladík pravidla jak na běžícím pásu. Nešlo přitom o žádné drobné přestupky. „Například jel na semaforech na červenou nebo přejel dvojitou dělicí čáru,“ nahlédl Čapek do seznamu prohřešků potrestaného, jehož styl jízdy opakovaně ocenili policisté kromě odebrání bodů také pokutou.

O poslední z dvanácti bodů přišel neohrožený řidič loni 27. září. O několik dní později dostal z magistrátu obsílku s příkazem, aby do pěti dnů odevzdal řidičský průkaz. Výzvu úřadů však ignoroval, řidičák si ponechal a ve svém autíčku dál brázdil silnice až do října, kdy ho zastavila dopravní hlídka.

Případem se pak začal zabývat soud. Pokud by vybodovaný řidič nebral soudcem udělenou podmínku vážně a za volant opětovně usedl, při odhalení této skutečnosti by bez pardonu skončil za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám