Hlavní obsah

Policisté zproštěni kvůli bití podezřelého

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté Jan Patterman a Martin Kovář byli v pátek u Okresního soudu v Bruntále zproštěni obžaloby z napadení třiadvacetiletého mladíka. Podle žalobce ho měli na ulici a potom i na policejní služebně několikrát udeřit, soud ale vyhodnotil důkazy jako nedostatečné a zprostil oba muže obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Článek

Rozsudek ještě není pravomocný, žalobce zvažuje možnost odvolání ke krajskému soudu. Incident se odehrál v květnu 2006. Dvojčlenná policejní hlídka chtěla kontrolovat opilého Jiřího Dolbu (23), který se ale odmítl legitimovat a tvrdil, že má občanský průkaz doma. Obžaloba tvrdila, že policisté měli mladíka na ulici bezdůvodně udeřit tonfou do obličeje a natrhnout mu obočí.

V násilí pak podle obžaloby měli policisté pokračovat i na služebně ve Vrbně pod Pradědem, kde jeden z policistů údajně do mladíka strčil tak, že upadl a způsobil si zranění prstu. Policisté s tím nesouhlasili a hájili se tím, že použili jen povolené donucovací prostředky. Zatímco Martin Kovář u policie nadále slouží, Jan Patterman po obvinění sám od policie odešel.

V minulosti ho přitom už několikrát vyšetřovala Inspekce ministra vnitra, nic mu ale neprokázala. Osvobozující rozsudek Patterman přivítal. „Uvažuji, že bych se k policii mohl vrátit,“ řekl novinářům Projednávání soudního případu se táhlo několik měsíců, soudkyně dokonce na říjen nařídila rekonstrukci přímo na policejní služebně. Ani rekonstrukce ale chabou důkazní situaci nezměnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám