Hlavní obsah

V nemocnici v Sokolově našli jednodenního novorozence

Právo, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOKOLOV

V sokolovské nemocnici někdo odložil jednodenního novorozence. Chlapce našly zdravotní sestry. Po jeho matce pátrá policie. Právu to ve středu potvrdila mluvčí nemocnice.

Článek

Dítě je zdravé, váží 3,4 kilogramu a měří 52 centimetrů. Jednodenní chlapec dostal jméno Martin Sokolovský. Dítě nalezla v šest hodin ráno na chodbě nemocnice jedna z pracovnic neurologického oddělení. Uslyšela skrze dveře své kanceláře podivný kňouravý zvuk.

"Vyšla jsem na chodbu a na lavici v čekárně jsem spatřila bílý balíček, ze kterého se tyto zvuky ozývaly. Zjistila jsem, že se jedná o novorozeně, které bylo nahé, zabalené do prostěradla a u sebe mělo pouze dudlík," popsala situaci pracovnice, která si nepřeje nepřeje zveřejnit své jméno.

Ihned vyběhla na schodiště, aby se přesvědčila, jestli nezastihne osobu, která chlapečka odložila. "Na chodbách však bylo ticho," poznamenala.

Matce hrozí až tři roky vězení

Nemocnice ihned přivolala policii. "Po matce intenzivně pátráme," řekla mluvčí sokolovských policistů Blažena Kašparová. Podle ní hrozí osobě, která dítě v sokolovské nemocnici ponechala šest měsíců až tři roky vězení. "Je podezřelá ze spáchání trestného činu opuštění dítěte," doplnila mluvčí.

Dítě bylo mírně podchlazené, ale jinak v pořádku

Novorozeně bylo nalezeno v mírně podchlazeném stavu, s podvázanou pupeční šňůrou, čisté a zabalené. "Předpokládáme, že se miminko narodilo kolem půlnoci dne," řekla ošetřující lékařka Hana Brožová.

Kolektiv novorozeneckého oddělení dal chlapečkovi prozatímní jméno Martin Sokolovský. Podle lékařky bude v Sokolovské nemocnici zřejmě pět až šest dní, tedy tak dlouho, jak bývá obvyklé u běžných porodů bez komplikací. Poté by měl být převezen do kojeneckého ústavu v Aši.

Sociální odbor na radnici v Sokolově už podal návrh na předběžné opatření, aby soud do 24 hodin rozhodl, komu dá dítě do péče. Vedoucí odboru Vlasta Šimková Právu řekla, že v případě, že se rodiče nepřihlásí nebo je policie nezjistí, podá návrh na ustanovení poručníka. Rodiče pak mají šest týdnů na to, aby o dítě projevili zájem.

Babybox v Sokolově neplánují

Obdobný případ se v Sokolově stal v roce 2003. Opuštěného chlapce tehdy pojmenovali Kamil. Ten skončil po pětiměsíčním pobytu v kojeneckém ústavu v náhradní rodině.

O babyboxu však v Sokolově neuvažují. "Mluvili jsem o tom, ale není to jednoduchá a levná záležitost," odpověděla na dotaz Práva mluvčí nemocnice Hildegarde Bejlková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám