Hlavní obsah

Za pokus vraždit paličkou na maso potvrzeny vysoké tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci potvrdil v úterý vysoké tresty pro muže a ženu, kteří se loni pokusili zavraždit výběrčího dluhů společnosti Provident Financial. Jednadvacetiletý Tomáš Šmondrk stráví ve vězení třináct let. O rok kratší trest soudci vyměřili Vladimíře Kramarzové, jenž pomáhala s přípravou vraždy. Vrchní soud vynesl stejné tresty, jako ostravský krajský soud.

Článek

V případu byl obžalován ještě třetí člověk. Mladík, kterému však v době útoku bylo teprve patnáct let, stane před soudci až později. V úterý se k jednání nedostavil. Před časem ho však ostravský soud poslal do vězení na šest let.

"Tresty jsou v jejich případě přiměřené. Jsou zohledněny všechny okolnosti. Nelze přehlédnout, že se nejedná o prostou vraždu, ale o pokus vraždy motivovaný zištným úmyslem," řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Muže, který chtěl ve Studénce na Novojičínsku vybrat dluh od Kramarzové, se trojice pokusila zabít v listopadu loňského roku. Šmondrk jej udeřil paličkou na maso do hlavy.

Poškozený upadl krátce do bezvědomí, poté se však probral a začal se dalšímu útoku bránit. Nakonec se mu podařilo dostat z bytu a přivolat pomoc sousedů, kteří mu poskytli útočiště.

Obžalovaní se u soudu bránili tím, že výběrčího dluhu nechtěli zabít, ale pouze oloupit. To však soudci zamítli.

"Čin si předem naplánovali, domluvili se, co kdo bude dělat. Domluvili se i na tom, že poté, co jej omráčí a zmocní se jeho věcí včetně osobního automobilu, zabalí jej do koberce a odvezou na odlehlé místo. Pokud by byl mrtvý, že jej tam zakopou," podotkl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám