Hlavní obsah

Lékařka potvrdila mučení bratrů z Kuřimi

Právo, jac, tr, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Jana Zahradníčková, lékařka z brněnského Klokánku, Právu potvrdila, že na tělech Jakuba Mauera (10) a jeho bratra Ondřeje Coufala (8), kteří byli po odebrání matce do tohoto zařízení umístěni, byly patrné stopy po drastickém týrání.

Článek

"Nemohu to dementovat, je to všechno pravda," prohlásila lékařka, která Jakuba i Ondřeje prohlížela již krátce po jejich příjezdu do azylového zařízení. Nesdělila však další podrobnosti.

Podle zveřejněných částí policejního spisu byli oba chlapci biti, poléváni studenou i horkou vodou, páleni cigaretami, řezáni zatím nespecifikovaným nástrojem. Jejich mučitelem podle výslechů měl být z velké části již obviněný 25letý student geologie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity Jan Škrla. Právu se ho nepodařilo kontaktovat - neozval se na e-mailovou výzvu, nikdo neotevíral v jeho brněnském bydlišti. Sousedky ho neviděly už dva týdny.

Škrlův advokát Richard Novák Právu řekl, že je vázán mlčenlivostí, k obvinění se nemůže vyjádřit. "Věc je teprve v šetření a můj klient mne nezmocnil, abych něco říkal. My advokáti jsme vázáni mlčenlivostí, pokud nás jí klient nezprostí nebo nestanoví rámec, v jakém se můžeme pohybovat," vysvětlil a odmítl rovněž komentovat únik informací z policejního spisu.

Brněnská policejní tisková mluvčí Jana Šípková k novým informacím o týrání chlapců jen řekla, že "některé nyní medializované věci zřejmě pocházejí z prvních policejních výslechů z přelomu května a června".

Škrla je v tzv. kuřimské kauze pátým obviněným, spolu s matkou obou chlapců Klárou Mauerovou, její sestrou Kateřinou Mauerovou, s Hanou Bašovou, která měla kluky týrat v Domě dětí Paprsek, a se svým kamarádem, 31letým podnikatelem Janem Turkem, jenž měl také obě děti mučit. Sestry Mauerovy jsou ve vazbě.

Matku prý zneužili

Zveřejněné části výslechů se fakticky shodují s obhajobou matky Kláry, která tvrdí, že byla údajně obětí zatím neznámého člověka, jenž jí e-mailem udílel rady, jak má syny "vychovávat". Vytýkal jí, že s nimi zachází příliš měkce, že potřebují tvrdší tresty. Mladší Ondřej byl posedlý zlým duchem, sděloval tajemný rádce. Z dalších souvislostí vyplývá, že Kláru ovládala i její sestra Kateřina, která jí měla dodávat různé prášky. Ona také přinesla do Klářina kuřimského bydliště přístroj na dálkové sledování dítěte ve spánku, u Mauerových se však pravděpodobně zneužíval k natáčení drastických scén.

Indicie ze zveřejněných částí výslechů vedou rovněž k Josefu Škrlovi, otci Jana Škrly a 34leté Barbory. Před úřady ji Kateřina Mauerová měla vydávat za 13letou Annu. Podle informací Práva má již léta psychiatrickou diagnózu, která ho alespoň zatím chrání před obviněním. V současné době pobývá s Barborou pravděpodobně v Dánsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám