Hlavní obsah

Matka Kulínského nechápe výpovědi sboristek

Právo, Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Výslechem Blanky Kulínské, matky bývalého sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského, obžalovaného ze zneužívání členek souboru, pokračovalo v úterý hlavní líčení u soudu v Hradci Králové. Kulínská na žádost státního zástupce poskytla svůj pohled na celou kauzu a pak i na jednotlivé dívky, které stojí za obviněním jejího syna.

Článek

Nenašla mezi nimi nic, co by je spojovalo. Některé popsala jako mimořádně talentované, inteligentní a přátelské, jiné jako pěvecky průměrné, přehnaně ambiciózní, pomlouvačné či hysterické. Některá jména ze seznamu si nevybavila vůbec.

"Je to akce jeho první manželky, ale proč to udělala, to nechápu. Až do doby, kdy její nynější muž podal na mého syna trestní oznámení, jsem s ní měla krásné přátelství. Pak jsem jí volala a chtěla jsem vědět, proč to udělala, ale nedostala jsem žádné vysvětlení," řekla Kulínská soudcům. Vyslovila také domněnku, že jednotlivá děvčata byla na policii k výpovědím přinucena.

Možná msta kvůli neúspěchu

"A také v tom může být msta za to, že některé dívky pěvecky neuspěly tak, jak si představovaly," uvedla. Rozhodně odmítla, že by ve sboru docházelo k pohlavnímu zneužívání tak, jak jej popisuje žaloba.

Připustila však, že například v sauně, kde podle svědectví děvčat k protizákonnému jednání také docházelo, dělal dozor její syn. "Já saunu ze zdravotních důvodů nesnáším, skoro jsem tam nechodila," vysvětlila.

Předseda senátu Miloslav Ježek rovněž citoval výpovědi pěti sboristek z přípravného řízení. Tam jedna z dívek uvedla, že ji Kulínský na zájezdě v Japonsku osahával pod tričkem na prsou a na zádech. "Řekla jsem to své matce, ale nevěřila mi. S Kulínským jsem to neřešila, cítila jsem k němu velký respekt," uvedla do protokolu.

Hlazení bylo dívce příjemné

Další děvče vypovědělo, že jí ještě nebylo patnáct let, když jí Kulínský na zájezdu v Německu hladil v posteli po nahém těle. "Nebránila jsem se, bylo mi to příjemné, necítila jsem se zneužitá," uvedla s tím, že do svých devatenácti let pak byla Kulínského paralelní přítelkyně. Z výpovědi jiné poškozené vyplynulo, že Kulínský v sauně na soustředění požadoval, aby se dívky nezakrývaly ručníky.

"Sám tam byl nahý, vzrušovalo ho to. Všimla jsem si, že má ztopořený úd. Když některá dívka nechtěla odložit ručník, tu druhý den na zkoušce ponižoval," četl soudce Ježek ze spisu.

Pil hodně alkoholu

Další dívka policistům řekla, že když se doma svěřila, co se na soustředění děje, rodiče jí zakázali chodit do sauny. "Vymluvila jsem se na zdravotní důvody. Bohumilovi to nevadilo, ale já jsem nepatřila mezi jeho oblíbenkyně," uvedla. Děvčata také většinou potvrzovala, že Kulínský pil poměrně dost alkoholu a pod jeho vlivem se k nim často choval příjemněji.

Kulínský je obžalován z toho, že se od roku 1984 do svého zadržení v roce 2004 dopouštěl pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže a útisku celkem 49 zpěvaček. Některé z nich podle znalců utrpěly psychickou újmu. Dvě ze seznamu poškozených jsou stále členkami sboru, vedeného nyní Blankou Kulínskou. Pouze jediná dívka se k trestnímu řízení připojila s požadavkem na stotisícovou finanční satisfakci.

Ve spise je uvedeno, že s šesti bývalými sboristkami také souložil. "Tři z nich byly mladší patnácti let," uvedl státní zástupce Jan Bohutínský. Další tři byly ve věku mezi 15 a 18 lety, ale vzhledem k tomu, že v souboru byly vůči sbormistrovi v podřízeném postavení, zákon to považuje rovněž za trestný čin. Kulínský obžalobu odmítá.

Reklama

Související články

Soud se brání převzít aféru Kulínský

Konečné rozhodnutí ve známé sexuální kauze sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského se opět vzdaluje. Soudci Obvodního soudu pro Prahu 1, kam z Hradce...

Soud opět zprostil Kulínského viny

Krajský soud v Hradci Králové v pondělí opět zprostil viny bývalého sbormistra Bohumila Kulínského. Obviněn byl ze zneužívání dvou nezletilých dívek sboru...

Výběr článků

Načítám