Hlavní obsah

Výrobci a dealeři pervitinu dostali dohromady 31 let

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE

S neobvykle vysokými tresty odešli ve středu od teplického soudu členové gangu, který vyráběl a distribuoval pervitin. Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek udělil soudce Miroslav Čapek třem pachatelům souhrnný trest ve výši 31 let.

Článek

Čtveřici výrobců a dealerů pervitinu, kteří tvořili jádro zhruba 12členné skupiny lidí, která zejména na Lounsku vařila a prodávala drogy, nepomohla ani nezvyklá obhajoba.

Jejich advokáti se snažili soud přesvědčit, že obžalovaní neprodávali pervitin, ale legální lék kalikor používaný k okysličování mozku, který má ve velkém množství účinky podobné pervitinu. Tuto obhajobu však vyvrátily znalecké posudky.

Odsouzení byli již dříve trestáni

Nejvyšší trest dostal Petr Mičan, který byl za stejný skutek v minulosti již dvakrát odsouzen, a však z vězení byl na podmínku propuštěn. Za své poslední hříchy, mezi které patří i krádež automobilu, stráví za mřížemi 13 let. V podmínce byl i Aleš Mirvald, který byl v roce 1996 odsouzen za vraždu a za osm let z vězení podmíněně propuštěn. Soudce ho poslal do vězení na 10,5 roku.

"Oba obžalovaní jsou zvlášť nebezpeční recidivisté. V jejich případě se proto trestní sazba podstatným způsobem zvyšuje oproti základní, kterou stanovuje trestní zákon. Jejich trestnou činnost navíc hodnotím jako společensky vysoce nebezpečnou," zdůvodnil soudce Miroslav Čapek výši udělených trestů, která se oběma pánům ani trochu nelíbila.

"Je to nespravedlivý, rozsudek nemá hlavu ani patu," ulevil si po verdiktu Mičan bez bližšího vysvětlení. "Víc to nebudu komentovat," dodal. Také jeho komplic Mirvald považoval trest za nepřiměřený. "Byl jsem odsouzený za minulost," řekl Právu.

Drogy pašovali na Kanárské ostrovy

Mičan se svojí bývalou manželkou Marií, odsouzenou na 4,5 roku, navíc loni v březnu pašovali drogy na Kanárské ostrovy, kde pervitin prodali a za peníze nakoupili efedrin, ze kterého se pervitin vyrábí. Naopak do vězení nemusí poslední z party obžalovaných. Petr Horák dostal tříletý trest, podmíněně odložený na dobu pěti let. Podle Čapka se jako jediný ke všemu doznal, a napomohl tak odkrýt činnost celé skupiny výrobců a dealerů.

Rozsudek není pravomocný, neboť tři z odsouzených se na místě odvolali. Statní zástupce si ponechal lhůtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám