Hlavní obsah

Při neštěstích pomůže dětem dráček Záchranáček

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Profesionální hasiči ve Zlínském kraji zavedli od pondělí na svých výjezdových stanovištích novinku. Všechna zásahová vozidla jsou nyní kromě lidské posádky vybavena také dráčkem Záchranáčkem. Plyšová hračka je určena dětem, jež se stanou účastníky neštěstí a tragédií.

Článek

Hasiči ve Zlínském kraji se tímto způsobem připojili k projektu psychologické pomoci dětským obětem při dopravních nehodách, požárech a jiných mimořádných událostech. Ojedinělý projekt současně přispívá na prevenci i výchovu dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva.

Plyšová hračka zklidňuje

"Rozhodli jsme se prolomit bariéru a plyšoví dráčci jsou nově k dispozici ve všech zásahových vozidlech devatenácti výjezdů v kraji. Na všech třinácti stanicích se hasičům dostává do rukou účinný nástroj, kterým mohou na místě nehody poskytnout okamžitou psychologickou pomoc," řekl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Předáním plyšového dráčka zraněnému či šokovanému dítěti mohou hasiči velmi výrazně pomoci od prožívaných traumat nebo odvést jeho pozornost od okolního neštěstí. Z psychologických výzkumů a ze zkušenosti zasahujících hasičů vyplynulo, že plyšová hračka působí jako zklidňující element v psychicky zátěžové situaci, zvláště, když si dítě může hračku k sobě přimknout.

Dráček místo záchranářského vybavení

Ze statistik hasičských výjezdů vyplývá, že dětských obětí u mimořádných událostí je v Česku ročně mezi 1500 až 2000. "Různá neštěstí a nehody se bohužel nevyhýbají ani dětem. A tak se často i ony stávají účastníky nebo oběťmi dopravních nehod, požárů, nebezpečných dětských her apod.", říká psycholožka zlínských hasičů Soňa Pančochová.

Hasiči, kteří při zásahu potřebují s dětmi komunikovat, ať již proto, aby se dozvěděli, co se přihodilo, aby je uklidnili, případně je informovali, co se bude dít, často hledají způsob, jak se jim vhodně přiblížit.

:. Plyšová figurka dráčka Záchranáčka. Foto: HZS Zlínského kraje.

"Sami záchranáři přiznávají, že jim někdy pomáhá, když půjčí dětem něco z jejich výbavy, třeba přilbu nebo baterku. Plyšová hračka se tedy může stát takovým prostředníkem, který komunikaci s malým dítětem usnadní," doplnila dále psycholožka.

Obdobný projekt se uskutečnil například i v Polsku, kde se již, podle průzkumu veřejnosti, osvědčil. Touto formou se tedy nabízí možnost zmírnit posttraumatické následky u dětských obětí mimořádných událostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám