Hlavní obsah

Policie zastavovací pásy nevyužívá, raději střílí

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policii nevyužívá zastavovací pásy, se kterými lze jednoduše a bez ohrožení lidského života zastavit ujíždějící vozidlo s prchajícími zločinci. Policisté se raději snaží každé takové vozidlo zastavit střelbou nebo tím, že mu do cesty postaví jako barikádu svůj vlastní služební vůz. To samozřejmě ohrožuje jak pachatele, tak nevinné kolemjdoucí.

Článek

"V případě honiček jich tak drtivá většina končí havárií a poškozením buďto policejního vozu, nebo pronásledovaného auta. Škody jsou obrovské, nehledě na to, že pak chybějí mobilní hlídky v ulicích, tam, kde je jich nejvíce zapotřebí. A to všechno naprosto zbytečně, protože by stačilo mít přes silnici natažené zastavovací pásy v ceně pár tisícikorun," svěřil se Právu policista z pohotovostní motorizované jednotky (PMJ), který si nepřál být jmenován.

Potíž je v tom, že naprostá většina policistů tyto pásy v životě neviděla. Mluvčí policejního prezidia Pavel Hanták ale Právu řekl, že policie v současné době vlastní téměř dvě stovky těchto pásů pro osobní auta. Cena jednoho pásu je přitom zhruba 10 tisíc korun. Ještě o osm tisíc korun víc stojí jeden pás pro nákladní auta. Ty má policie jen čtyři.

Podle dopravního experta Stanislava Humla si za to, že se pásy prakticky nepoužívají, může policie sama. "Policie se bojí. To zařízení je jednoznačně dobrá věc, ale policisté jsou líní je používat, protože k jeho použití je třeba splnit některé podmínky. A na to by museli prostudovat metodické pokyny," řekl Právu Huml.

"Místo toho, aby se šetřila bezpečnost lidí a státní prostředky, válí se ty pásy někde na policejních služebnách," dodal Huml. To ostatně potvrdil i jeden z řadových policistů.

Pásy leží ve skladu

Jen pražská policie vlastní 20 zastavovacích pásů. "V současnosti má devět z nich speciální pořádková jednotka, jedna souprava je na obvodním ředitelství Praha II a deset na dopravním inspektorátu," potvrdila mluvčí pražské policie Iva Knolová. Vedení policie pásy přidělilo těmto složkám kvůli údajné efektivitě. Ale policista z pražské pořádkové jednotky pod podmínkou anonymity potvrdil, že u nich tyto pásy nikdo nevyužívá.

Podle Knolové ale není problém, aby si je v případě potřeby vypůjčili i policisté z jiných útvarů pražské policie. Pro manipulaci s pásy je ale nutné, aby policisté prošli speciálním školením, a na to je v případě skutečné akce pozdě.

"To by mne zajímalo, jak si je asi od někoho budu půjčovat, když už sedím za volantem a stíhám pachatele," podotkl policista z PMJ.

Případy, kdy policisté na ujíždějící vůz střílejí, přitom nejsou vůbec výjimečné. Nedávno byla na Ostravsku postřelena těhotná spolujezdkyně řidiče, který ujel od benzínové pumpy bez zaplacení. Tragičtěji dopadla před několika lety honička policejního auta s ujíždějícím řidičem v Mělníku, kde dopravní policista za jízda smrtelně postřelil náhodnou chodkyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám