Hlavní obsah

Státní zástupce přišel za průtahy o čtvrt platu

Právo, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Snížením platu o 25 procent na dobu šesti měsíců potrestal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci přerovského státního zástupce Viktora Vinklera (33) za průtahy v celkem 58 spisech a společensky nevhodné chování na pracovišti, mj. i požití alkoholu v pracovní době. Nevyhověl tak návrhu okresní státní zástupkyně Jany Staňkové, která požadovala nepřísnější možný trest - Vinklerovo odvolání z funkce.

Článek

Vinkler, jak vyplynulo u VS, způsobil průtahy v celkem 58 spisech z let 2001 až 2006. Nevhodně se pak na pracovišti choval loni 7. listopadu, kdy se dopustil vulgárního vyjádření v rámci jednání se Staňkovou a poté 18. prosince, kdy v pracovní době požil alkohol.

Přivolaní policisté mu dechovou zkouškou tehdy naměřili 1,76 promile alkoholu v krvi. Před kárným senátem se hájil tím, že byl v tíživé rodinné situaci, když se mu rozpadalo manželství, což vyvrcholilo rozvodem a také zdravotními problémy.

Ztratil smysl života

"Přijel jsem z dovolené a našel prázdný byt. Tehdy jsem ztratil smysl života," tvrdil Vinkler, který se nejzávažnějších provinění dopustil v době od října do prosince loňského roku, tedy krátce po rozvodu.

"Nikdy jsem však neřídil opilý auto, nebyl jsem pod vlivem alkoholu na žádném soudním jednání a nepil jsem s jedinou výjimkou ani v práci," uvedl Vinkler s tím, že se již dobrovolně podrobil tříměsíční protialkoholické léčbě.

Odmítl i to, že by byl na Staňkovou vulgární. "Ve stresu jsem jen opustil jednání s ní, ještě než skončilo, přičemž jsem práskl dveřmi a neadresně jsem si ulevil hrubým slovem," vypověděl Vinkler.

Senát dal Vinklerovi šanci

"Vím, že jsem udělal chybu. Teď už jsem ale zase ve správných kolejích a chtěl bych se věnovat dál práci, kterou mám rád. Chci se i dál vzdělávat. Třeba obhajovat zločince bych nikdy nechtěl. Dejte mi prosím šanci, abych mohl vrátit společnosti, co do mě za třiatřicet let života vložila," řekl mj. Vinkler ve své závěrečné řeči.

"Provinění, kterých se dopustil, byla závažná. Našel však sílu podrobit se protialkoholnímu léčení. Jsme i proto názoru, že šlo o ojedinělý exces, který se může stát každému, a že to s nápravou myslí vážně. Proto jsme upustili od nejpřísnějšího trestu," uvedl ve zdůvodnění verdiktu VS předseda kárného senátu Stanislav Urbanec.

Staňková i Vinkler, kteří si ponechali lhůtu pro odvolání, se k rozhodnutí vyjadřovat nechtěli. "Myslím, že soud rozhodl po důkladném hodnocení. V další práci s Vinklerem nevidím problém," uvedla jen Staňková. "Co se stalo mě netěší. Víc vám neřeknu," řekl Právu Vinkler. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám