Hlavní obsah

Soudci odsoudili jen bílé koně

Právo, jac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Osm a půl roku ve věznici se zvýšenou ostrahou pro Richarda Varhaníka, šest let ve věznici s ostrahou pro Jiřího Winklera. Tak Krajský soud v Brně potrestal dva muže, kteří se před čtyřmi lety pokusili prodat společnosti Excalibur City v Hatích na Znojemsku pozemky, které jim nepatřily.

Článek

Hlavními pachateli podvodu však byli lidé, které se nepodařilo zjistit. Ti také mají v rukách podvodně získané milióny. Společnost Excalibur, provozující stejnojmenné obchodní centrum na hraničním přechodu do Rakouska, vyplatila v roce 2003 za nákup pozemků na Znojemsku 19 miliónů (další milión jako daň) Jiřímu Winklerovi, který vystupoval jako jejich majitel.

Původně věřil v solidní obchod

Winkler předložil padělané kupní smlouvy, dosvědčující že pozemky předtím řádně nabyl, ale i padělané výpisy z katastru nemovitostí. Winkler, který jednal v úzké součinnosti s mladším komplicem Varhaníkem, vyzvedl milióny v bance. Nic z nich však neměl. Předal je totiž ihned blíže neidentifikovanému člověku, kterého pak už nikdy neviděl. Za odměnu dostal na místě 20 tisíc korun.

Původně prý věřil, že půjde o solidní zprostředkování. Že to bude podvod, to začal tušit až bezprostředně před podpisem kupní smlouvy u brněnského notáře. Soud přijal jako polehčující okolnost jeho přiznání i spolupráci s policií a také jeho bezúhonnost.

Varhaník, který padělané smlouvy připravoval, jednal se zúčastněnými a doprovázel ho, však polehčující okolnosti neměl - byl již pětkrát odsouzen a nyní si odpykává pětiletý trest za jiný delikt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám