Hlavní obsah

Drogoví dealeři se podělí o 23 let za mřížemi

Novinky, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Drogoví dealeři Ismail Idrizi (36) z Makedonie a Astrit Bityči (28) z Kosova se podělí o 23 let za mřížemi za organizování převozu heroinu do Dánského království a Švédska v roce 1999. Kromě toho jim Krajský soud v Plzni v pátek uložil vyhoštění z ČR na dobu neurčitou.

Článek

Podle obžaloby byli oba muži součástí větší sítě distributorů působící na území SRN, Dánska, Švédska a Polska. O zásilkách drog pak mezi sebou hovořili po mobilních telefonech.

Krajský soud v této kauze již jednou rozhodoval a rozsudkem z loňského září oba zprostil obžaloby. "To přesto, že soud neměl pochyb, že k obchodům s drogou docházelo. Soud však měl pochybnosti, zda řečník v odposlouchávaných telefonních hovorech byl žalovaný Idrizi, a zda byla správná Bityčiho totožnost. Proto tehdy rozhodl ve prospěch žalovaných a vynesl zprošťující rozsudek," uvedl v odůvodnění předseda senátu Jan Špeta.

Státní zástupkyně se tehdy odvolala k vrchnímu soudu, který verdikt zrušil a věc vrátil nižší instanci. Doporučil, aby byli vyslechnuti svědci, jejichž výpovědi byly v předchozím hlavním líčení pouze čteny a zároveň nařídil udělat posudek z oblasti kybernetiky. Ten pak měl určit, zda hlas z telefonátů patří opravdu Idrizimu.

Cizinci se odvolali

Na základě doplněných důkazů soud Idrizimu a Bityčimu prokázal vinu v případě převozu 7 kilogramů heroinu do Dánka, kdy Idrizi koordinoval činnost dalších kurýrů. Bityčiho navíc usvědčil i z dalších dvou převozů téměř 13 kil heroinu do Švédska.

Naopak Bityčiho musel pro nedostatek důkazů zprostit toho bodu obžaloby, který se týkal jeho podílu na vývozu dalších 30 kilogramů drogy.

Idrizi tak odešel s trestem 10,5 roku ve vězení, Bityči dostal o dva roky více. Oba cizinci svou vinu popírají. Dnes se na místě odvolali, takže případ bude mít dohru opět u vrchního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám