Hlavní obsah

Nacionalisté a anarchisté blokovali centrum Kladna

Právo, Novinky, ČTK, bla, mra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pravicoví extrémisté se v sobotu po poledni sešli v Kladně i v Praze. V Kladně se zhruba 50 nacionalistů podle organizátorů sešlo na podporu boje za svobodu slova a shromažďování. Proti nim na místě protestovala zhruba stejně početná skupina anarchistů. V Praze ultrapravice navštívila hroby představitele českého fašismu Radoly Gajdy a legionáře, generála Rudolfa Medka. Demonstrace se konají den po 118. výročí narození Adolfa Hitlera.

Článek

Poměr zástupců radikální pravice a levice se v ulicích Kladna ustálil zhruba na sedmdesát proti šedesáti. Akce nacionalistů a anarchistů byly nahlášeny na dvou odlišných místech.

Příslušníci Autonomních nacionalistů Střední Čechy se z nádraží vydali do Vodárenské ulice. Levicoví antifašisté měli sraz na náměstí Starosty Pavla, odkud se chystali na náměstí Sítná. Obě skupiny se potkaly poblíž náměstí Edvarda Beneše. Nacionalisté se pokusili napadnout anarchisty, ale policie od sebe oba tábory včas oddělila.

Pravicového extremistu, který chtěl policejním kordonem proniknout a napadnout punkera, policisté zadrželi. Při osobní prohlídce u něj objevili teleskopický obušek.

Krátce po 14. hodině se obě skupiny od sebe oddělily. Skinheadi se ale už před střetem netajili se strategií rozptýlit se po městě a ve skupinkách vyvolávat potyčky s anarchisty.

Na akci dohlížely dvě stovky policistů

Do akce bylo podle odhadů nasazeno asi 200 policistů - těžkooděnci, policisté na koních i se služebními psy. Poprvé byl v akci antikonfliktní tým Správy středočeského kraje, jehož členové mají mimo jiné za úkol upozorňovat demonstranty na jejich případné protiprávní chování. Nad městem přelétával policejní vrtulník.

Kvůli střetu demonstrantů byla v centru Kladna blokována doprava.

Pochod nacionalistů se podle jeho organizátorů konal na podporu boje za svobodu slova a shromažďování. Punkeři, kteří se nehlásí k žádnému politickému ani aktivistickému uskupení, pochodovali proti rasismu a fašismu.

Loni se na kladenské pěší zóně střetli příznivci pravicových extremistů a anarchistů. Při manifestaci 28. září se policii podařilo závažnějšímu střetu extremistů a anarchistů zabránit. Tři přívržence pravicové Vlastenecké fronty během akce policie obvinila z výtržnictví.

V Praze si ultrapravice připomněla fašistu Gajdu

V Praze se sešlo zhruba 50 příslušníků Vlastenecké fronty. Vyholení mladíci ve věku mezi 18 až 25 lety, odění převážně do černých bund a vysokých vojenských bot, nesli věnec ke Gajdovu hrobu. Na místě našli vyvrácený náhrobek a slíbili pomstu. 

Poté se vydali ke hrobu generála Rudolfa Medka, legionáře a prvorepublikového vojenského diplomata. Nakonec vyzvali účastníky k návštěvě Vojenského muzea v Praze, kde probíhá výstava o českých legionářích.

Z útržků jejich rozhovorů nicméně vyplynulo, že očekávali příslušníky levicové organizace Antifa a těšili se na vzájemnou potyčku.

V Plzni extremisté podpořili odsouzeného vraha

Zhruba sedmdesát extremistů v sobotu odpoledne na náměstí Míru v Plzni proti podle nich nespravedlivému věznění Vlastimila Pechance. Muž si v nedaleké věznici na Borech odpykává sedmnáctiletý trest za rasově motivovanou vraždu svitavského Roma Oty Absolona.

Organizátor akce Václav Bureš rozdal přítomným letáky popisující Pechancův případ a přečetl prohlášení na jeho podporu. Mezi přítomnými také vybíral peníze, které hodlá Pechancovi poslat do vězení. "Chceme ho takto podpořit, protože nemá práci," dodal Bureš.

Na demonstraci, která začala klidně, byli vidět příznivci hnutí skinheads, nacionalistů a také členové Dělnické strany. Někteří z účastníků drželi v rukou nápisy s hesly "Pechanec není vrah" nebo "Oběť justice".Shromáždění zpovzdálí pozorovala jiná skupina lidí, patrně příznivců krajní levice. Obě skupiny sledovali policisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám