Hlavní obsah

Policie šetří nákup rušiček mobilů do věznic

Právo, Radim Vaculík, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Protikorupční policie už více než měsíc šetří několikamiliónové zakázky na nákup rušiček signálu mobilních telefonů v českých věznicích. Vyšetřovatelům se nezamlouvá, že si Vězeňská služba ČR pořídila přístroje od firmy ze Zlína bez výběrového řízení.

Článek

"Pracovníci Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality věc prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku," řekl Právu zdroj seznámený s touto kauzou.

Žádnou konkrétní osobu sice zatím policisté nepodezřívají, pod smlouvami na nákup rušiček je ale podepsán přímo generální ředitel vězeňské služby Luděk Kula, zakázky měl prý na starosti jeho první náměstek Zdeněk Kreuzzieger.

Kula: vše bylo zákonné

"Domnívám se, že mí lidé postupovali v souladu se zákonem, všichni mi to garantují. Pokud zjistím, že to tak nebylo, vyvodím důsledky. Já ale u toho vyjednávání nebyl, měl to na starosti můj náměstek," uvedl včera Kula, který byl překvapen tím, že věc prověřuje policie.

"Já vím jen o poslaneckém výboru, kam jsme pozváni a kde to budeme obhajovat," podotkl. Výboru se totiž nelíbí ani cena, za jakou byly rušičky nakoupeny. Prý je nadhodnocená. Na nákup rušiček signálu mobilních telefonů dostala vězeňská služba od vlády celkem 50 miliónů korun. Tyto přístroje měly vyřešit dlouhodobý problém se zločinci, kteří i v těch nejpřísnějších vězeních měli přístup k mobilním telefonům.

V rámci pilotního projektu vybrala vězeňská služba dvě české věznice, do nichž měly být rušičky nainstalovány. Šlo o Příbram a Nové Sedlo. Osloveny byly tři firmy, zlínská společnost PB Mont a dva konkurenti z Brna. Ti ale nakonec z projektu vycouvali a objevily se i spekulace, že šlo o předem domluvený krok s vítěznou společností PB Mont. Za téměř půl miliónu korun pak vybavila zmíněné dvě věznice rušičkami. "Ten začátek byl velice dobrý, vše fungovalo, jak má," prohlásil Kula.

Problém za 16 miliónů

Kámen úrazu se objevil až ve druhé etapě projektu, kdy měly podle informací Práva být rušičky zhruba za 16 miliónů korun dodány do věznic Kynšperk, Jiřice, Vinařice, Voráčov a Rýnovice. Zakázka byla totiž bez výběrového řízení zadána opět firmě PB Mont.

"Šlo o rozhodnutí na základě výjimky ze zákona, zakázka totiž podléhala režimu o utajovaných skutečnostech, a proto nemuselo být vyhlášeno výběrové řízení. Navíc jsme to konzultovali s ministerstvem spravedlnosti, které dalo souhlas," uvedl Kula.

Nyní ale vězeňská služba musí řešit i problém s dodávkami nakoupených rušiček, které měla obdržet již v polovině března. "Nechodí nám tak, jak bychom chtěli, a to především ve věznicích v Rýnovicích a v Jiřicích. Druhým týdnem dodavatele penalizujeme a pokud v nejbližší době slíbené rušičky nedodá, zvážíme odstoupení od smlouvy," dodal Kula.

Podle TV Nova musí PB Mont zaplatit denně penále až 25 000 korun. Kula včera odmítl spekulace, že by zlínská firma PB Mont měla s jeho osobou něco společného. V minulosti sice působil na jihu Moravy jako šéf brněnské věznice, ale dodavatele rušiček prý nezná. "S tou společností nemám nic společného," řekl.

Aby prý předešel dalším problémům, na dodání rušiček do zbývajících věznic (za více než 33 miliónů korun) už nechal vyhlásit oficiální výběrové řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám