Hlavní obsah

Policie vrátila z hranic první německé výtržníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Desítky německých výtržníků již vrátili policisté z hraničních přechodů zpět do Německa. Ve čtvrtek zadrželi policisté na česko-polském hraničním přechodu v Harrachově skupinu čtyř mužů, kteří mají zákaz účastnit se fotbalových utkání v Německu. Další osoby zadrželi policisté na jiných místech.

Článek

Policisté při kontrole Němců zjistili, že se jedná o osoby, které se ve své zemi dopouštějí násilné trestné činnosti na fotbalových zápasech a mají z tohoto důvodu vysloven zákaz vstupu na fotbalová utkání konaná na území SRN.

"Kontrolované osoby se chovaly i vůči policistům nepřiměřeným verbálním způsobem a projevovali určitou formu agresivity," uvedla mluvčí cizinecké policie v Královehradeckém kraji Ivana Ježková.

Policisté však nepustili do země fanoušky i na jiných místech. Na čtyřech západočeských přechodech se do Česka nedostalo celkem šestnáct lidí. Dva muži, kteří jsou na německém seznamu problémových fanoušků, se u Lískové na Domažlicku chtěli dokonce pokusit nelegálně překročit zelenou hranici.

Podle mluvčí západočeské cizinecké a pohraniční policie Heleny Fajrajzlové nepustili němečtí policisté do Čech čtyři fanoušky na Rozvadově, čtyři v Aši, tři v Broumově na Tachovsku a pět na Lískové.

"Na Lískové se dva muži pokusili o nelegální přechod hranic, protože věděli, že patří mezi problémové fanoušky, a měli by na hranicích problémy," řekla mluvčí.

České policii pomáhají také němečtí federální policisté. Ti působí na hraničních přechodech. Jsou ale k vidění také v Praze, například na ruzyňském letišti. Podle informací německého tisku bylo z hranic vráceno již deset osob.

Hlavním úkolem německých expertů na triky a dovednosti výtržníků je identifikovat rizikové osoby. Vše ostatní pak zajistí čeští policisté.

Do Prahy se chystá až 1000 německých násilníků

Němečtí policisté se na zápas pečlivě připravovali se zřetelem na výtržnosti, které němečtí fanoušci páchali v minulých letech na Slovensku nebo Slovinsku. Německé úřady odhadují, že do Prahy se může chystat až 1000 násilníků.

"Zápas v Praze bereme velmi vážně," řekl vedoucí policejní informační centrály pro výsadky při sportovních zápasech Michael Endler listu Der Tagesspiegel. Jeho úřad registruje v Německu až 7000 potenciálních násilníků ve sportovním prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám