Hlavní obsah

Nájemník hořícího bytu zaútočil kladivem na hasiče

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘINEC

V pracovní neschopnosti skončili dva profesionální hasiči z Třince, které v neděli večer napadl kladivem nájemník hořícího bytu, kam přijeli zasahovat. Hasiči ve věku 20 a 38 let utrpěli bolestivé pohmožděniny, mladší z nich má dokonce levou ruku znehybněnou v dlaze. V neděli večer nahlásili třineckým hasičům sousedé, že z bytu vychází hustý dým. Jak se zjistilo později, duševně vyšinutý nájemník tam v předsíni pálil starý radiopřijímač.

Článek

"Hasiči roztáhli do třetího podlaží domu hadici a bouchali na dveře, ze kterých vycházel kouř. Protože se nikdo uvnitř neozýval, dveře otevřeli násilně," uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

V tu chvíli mladšího hasiče Jaroslava Čmiela, který vešel dovnitř, bez jakéhokoliv varování či jiných zvuků napadl uživatel bytu. "První ránu mířil do hlavy a kolegovi poškodil přilbu. Druhou ránou ho zasáhl do ruky, kterou se snažil krýt," řekl Právu velitel zasahující klídky Bohdan Sikora. Dodal, že hasič z bytu utekl a nájemník za sebou znovu zabouchl dveře.

"Znovu jsme vyrazili dveře. Útočníka jsem odzbrojil a odhodil na chodbu, kde si ho převzali policisté," řekl Sikora, který z útoku vyšel s pohmožděnými zády. Hasiči pak hořící rádio a zařízení chodby během krátké doby uhasili. "Byt byl prakticky celý silně zakouřen, dýchat se dalo jen půl metru nad podlahou," dodal.

Podivínský nájemník skončil v policejní cele předběžného zadržení. Hasiči po uhašení požáru pokračovali v práci a odjeli na jiný konec města likvidovat požár automobilu. "Pak už se ale bolest ze zranění opravdu nedala vydržet a oba hasiči byli ošetřeni v třinecké nemocnici. Oba jsou na nemocenské," dodal Kůdela.

Případ vyšetřuje policie. "Ve věci je započato šetření pro trestný čin útoku na veřejného činitele s pětiletou trestní sazbou," uvedla mluvčí policie Ilona Branžovská. Léčení obou hasičů lékaři odhadují na více než jeden týden, takže útočníka čeká možná obvinění i z ublížení na zdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám