Hlavní obsah

Odvolací soud zrušil mírný verdikt za zabití policisty

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bývalý řidič z povolání František Dulínek, který v Ostravě v těžké opilosti zabil policistu při dopravní kontrole a z místa tragédie ujel, si pravděpodobně bude muset odsedět více než jen tři roky, k nimž byl loni v listopadu odsouzen Okresním soudem v Ostravě.

Článek

Státní zástupce totiž ve čtvrtek u krajského soudu uspěl s odvoláním proti verdiktu okresního soudu, jenž Dulínka sice uznal vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti, ale zprostil ho obžaloby z pokusu o trestný čin neposkytnutí pomoci. Kauzu odvolací soud vrátil zpátky k první instanci, která bude muset svůj verdikt přehodnotit.

Dulínek osudného večera 27. září 2005 vypil devět dvanáctistupňových piv, potom o půlnoci sedl za volant a po ujetí tří kilometrů potkal policejní hlídku, která se ho snažila zastavit. Jeho vůz ale nezpomalil a v plné rychlosti narazil do jednoho z policistů, kteří se instinktivně rozprchli. Čtyřiačtyřicetiletý policista, otec tří dětí, na místě zahynul.

Vůbec prý nevěděl, že se něco stalo

V době nehody byl Dulínek tak opilý, že policejní hlídku údajně vůbec neviděl. "Jenom jsem si všiml, že mi něco černého přeletělo přes přední sklo," řekl Dulínek. Dodal, že asi po necelém kilometru si uvědomil, že se asi něco stalo. Otočil se a chtěl se vrátit zpět. V tom okamžiku byl zadržen jedním z policistů, který ho pronásledoval.

Okresní soud původně rozhodl, že v tomto případě nelze dovozovat úmysl neposkytnout pomoc. "Tím, že se otočil a vracel se k místu nehody, projevil úmysl zjistit, co se stalo a případně i poskytnout pomoc," konstatoval soud první instance.

Podle odvolacího soudu ale jde o chybný závěr. "Obhajoba, že řidič nevěděl, co se stalo, neobstojí. Auto po nárazu zpomalilo a po chvíli zase zrychlilo. Bylo rozbité čelní sklo. To, že se po pěti stovkách metrů otočil, není rozhodné," řekl státní zástupce, s jehož názorem se krajský soud ztotožnil.

Soudce konstatoval, že řidič se do opilosti přivedl sám a to, že po nehodě i vinou alkoholu nereagoval adekvátně, nelze tolerovat. "Prvořadou povinností řidiče je zastavit neprodleně po nehodě vozidlo," dodal soudce Bohumír Vidura. Státní zástupce byl s verdiktem spokojen, odsouzený muž se k němu nechtěl vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám