Hlavní obsah

Starosta dostal za svévolné rozhodnutí podmínku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Starosta Letkova u Plzně Václav Řehoř (ODS) byl ve čtvrtek odsouzen na sedm měsíců s podmínečným odkladem na dva roky. Podle obžaloby schválil prodej parcely podnikateli za nižší cenu, než schválilo zastupitelstvo obce. Soudkyně Okresního soudu Plzeň - jih Drahomíra Regnerová v odůvodnění uvedla, že starostovi nic nebránilo svolat zastupitelstvo a projednat snížení kupní ceny.

Článek

Soudkyně komunálního politika a podnikatele v jedné osobě ve čtvrtek odsoudila za trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele a pokusu porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Podle státního zástupce Zdeňka Slepičky Řehoř podepsal smlouvu se soukromým podnikatelem Vladimírem Prokešem na prodej parcely patřící obci za nižší cenu, než schválilo obecní zastupitelstvo.

"Úmyslně tak porušil pravomoc starosty, když neoprávněně rozhodl o snížení ceny ze 2,2 miliónu korun na částku nižší o 200 tisíc," uvedl v žalobě Slepička. Na podivné praktiky starosty upozornil deník Právo, protikorupční policie následně Řehoře začala trestně stíhat.

Choval se víc jako obchodník

"Usnesli jsme se, že pozemek prodáme za dva milióny 200 tisíc korun. Pan Prokeš dodal všechny potřebné informace o zamýšleném druhu podnikání, a proto se zastupitelstvo rozhodlo pozemek prodat jemu. Podnikatel však při dalších jednáních žádal snížení ceny, kvůli možné ekologické zátěži," uvedl ve své výpovědi starosta s tím, že když pozemek žádnou ekologickou zátěž mít nebude, měl kupující povinnost dorovnat původně dohodnutou cenu.

"Připouštím, že jsem v jednání s Prokešem vystupoval víc jako obchodník než starosta. Ale šlo mi vždy o to, aby obec prospívala. Když jsem pak zastupitele seznámil s tím, co jsem udělal, plně mi dali za pravdu," dodal Řehoř. Už ale nevysvětlil například to, že Prokešovi napsal osobní dopis, kde mu oznamuje, že pozemek získal, přestože ještě neskončilo řádné výběrové řízení. "Prostě jsme se spletl," reagoval tehdy na dotaz Práva starosta.

O Řehoře se začala nyní policie zajímat také kvůli jeho podnikatelským aktivitám. Prověřují, zda se Řehoř nedopustil více než desetimiliónového podvodu. Podle informací Práva mělo jít o to, že si Řehoř jako statutární zástupce firmy Liberecký Energomont, s. r. o. měl půjčit od svého známého 12 miliónů na koupi firmy Energomontáže Liberec, a. s., která byla v konkurzu. Peníze věřiteli nezaplatil a existuje podezření, že pohledávku převedl zřejmě na nastrčeného člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám