Hlavní obsah

Chovanec v dětském domově brutálně znásilnil spolužáka

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TACHOV

O tom, že chovanci dětského domova v Nových Domcích na Tachovsku nejsou žádní svatoušci, policisté vědí svoje. Případ, který tam ale nyní vyšetřují, otřásl i otrlými kriminalisty. Sedmnáctiletý hoch brutálně znásilnil o rok mladšího spolubydlícího z pokoje. Soud ho minulý týden poslal do vazby.

Článek

"Nic podobného jsme tu ještě neměli," přiznal ředitel dětského domova Jan Vojta. O podrobnostech se ale bavit nechtěl. "Vyšetřuje to policie," dodal. Policie mladíka obvinila z trestného činu znásilnění.

Zneužití se odehrálo 3. prosince loňského roku. "Kolem třiadvacáté hodiny na pokoji obviněný mladík po svém spolubydlícím vyžadoval nejprve orální styk. Když to odmítl, převrátil ho na břicho stáhl kalhoty od pyžama a přes odpor na něm vykonal anální pohlavní styk," popsal událost tachovský policejní ředitel Jaromír Kníže.

Poté surovec oběti vyhrožoval, že pokud to oznámí, dostane výprask. Znásilněnému mladíkovi jazyk rozvázal až útěk násilníka, který o několik týdnů později uprchl eskortě, která ho převážela do Prahy k výslechu v jiné trestní věci. "Svěřil se kamarádovi, ten to oznámil vychovateli a od něho se zpráva dostala k policii. Podezřelý mladík byl zadržen minulý týden v Praze a poté byl obviněn ze znásilnění. Soudce akceptoval návrh státního zástupce na uvalení vazby," vysvětlil Kníže, proč policie začala konat s tak velkým časovým odstupem.

Sex s nezletilou školačkou

Obviněný mladík čelí ještě dalšímu trestnímu stíhání za sex s nezletilou školačkou v červnu loňského roku, když byl opět na útěku z dětského domova. Jeho ředitel Vojta naznačil, že zpět do Nových Domků se obviněný hoch nevrátí. "Pokud odhalíme šikanu, snažíme se její aktéry okamžitě rozhodit do jiných ústavů," konstatoval Vojta.

Připustil, že v takových zařízení, jako jsou Nové Domky, kam přicházejí mladíci z výkonu trestu, se šikana vymýtit nedá. "To bychom na jednoho svěřence museli mít jednoho vychovatele," vysvětlil.

Upozornil také na to, že jediným výchovným nástrojem jsou psychologicko verbální prostředky. "Za kriminální činy, při kterých dojde k újmě na zdraví, by měly soudy ukládat těmto mladíkům přísnější tresty a ne jak je běžná praxe, že od soudu odejdou například se stovkou hodin veřejně prospěšných prací," uzavřel Vojta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám