Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval bývalého ředitele Úřadu práce v Olomouci

Právo, Miloslav Hradil, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce obžaloval bývalého ředitele Úřadu práce v Olomouci Luďka Krystýna a jeho zástupce Romana Navrátila. Oba úředníci měli porušit zákon při přidělování miliónových dotací soukromé firmě. Svou vinu popírají. Krystýna již loni v polovině října odvolal z funkce ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, a to nejen na základě policejního stíhání, ale údajně i vzhledem k výsledkům vnitřní kontroly ministerstva.

Článek

"Žaloba v souvislosti s neoprávněnými dotacemi byla podána minulý čtvrtek. Oba jsem obžaloval ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku," řekl Právu v pondělí státní zástupce Petr Doležal. V případě prokázání viny hrozí podle něj oběma bývalým státním úředníkům až deset let vězení.

Případ se týká peněz, které úřady práce vyplácejí na takzvané chráněné dílny, tedy firmám přizpůsobeným k zaměstnávaní většího počtu lidí se zdravotním postižením. Při prověrce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) se přišlo na to, že dva milióny korun dostala také olomoucká firma SIDPOL, která na to ale podle NKÚ neměla nárok.

Šlo totiž o bezpečnostní agenturu. Podle inspektorů charakter činnosti agentury neodpovídá vzniku chráněné dílny. Dnes už agentura nefunguje, a úřad práce proto od ní kvůli porušení podmínek smlouvy prostřednictvím finančního úřadu začal dotace vymáhat zpátky.

Krystýn ani Navrátil vinu necítí. Trvají na tom, že v jejich jednání nebylo nic nelegálního. "Vše bylo v souladu se zákonem. Ničeho nezákonného jsem se nedopustil," řekl Právu už dříve Krystýn.

To, že jsou oba obžalovaní nevinní, si myslí i jejich obhájce Petr Konečný. "Obžalobu jsme očekávali, ale věříme, že se nám u soudu podaří dosáhnout jejího zproštění. V případu se totiž jednalo spíše o formální nedopatření, které mělo být řešeno v rovině pracovněprávní. Nyní bude záležet na tom, jak to posoudí soud,"uvedl advokát.

Obvinění šéfa Úřadu práce v Olomouci a jeho zástupce vyšlo najevo loni jen několik dní před komunálními volbami, v nichž Krystýn kandidoval na třetím místě kandidátky sociálních demokratů v prvním volebním obvodu Olomouce. Případem se zabývalo předsednictvo městského výboru ČSSD, ale Krystýna z kandidátky nestáhlo. "Rozhodli jsme se ctít presumpci neviny," řekl k tomu tehdy Právu předseda městské organizace ČSSD Svatopluk Ščudlík. Krystýn do zastupitelstva zvolen nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám