Hlavní obsah

Na stáncích inspektoři objevili i výbušninu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jako každý rok varují hasiči i inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) před neodpovědným používáním zábavné pyrotechniky při novoročních oslavách. V Plzeňském a Karlovarském kraji inspektoři ČOI zkontrolovali před koncem roku na sedm desítek stánků a prodejen.

Článek

"Nedostatky jsme zjistili u třetiny prodejců. Šlo většinou o chybějící návody, objevily se případy, že se na stáncích prodávala pyrotechnika 2. třídy, což je zakázáno. V jednom případě se na stánku v Sokolově dokonce objevila výbušnina 3. třídy," popsal šéf západočeské ČOI Václav Havlík. Nepovolené zboží bylo staženo z prodeje a inspektoři na místě rozdělili pokuty do 30 tisíc korun, další případy vyřeší ve správním řízení, kde prodejcům hrozí vyšší sankce.

"Většina přestupků se objevila u vietnamských stánkařů na tržištích. V kamenných obchodech šlo o málo závažné nedostatky. Počet případů se ale proti předešlým rokům snižuje. Situace je lepší, ukazuje se, že časté kontroly prospívají a prodejci jsou opatrnější," dodal Havlík.

Prodej může zakázat jen policie

Úplně jinou zkušenost získali inspektoři ČOI ve východních Čechách. "Jsme překvapeni. V porovnání s minulými roky se situace zhoršila," řekl Právu ředitel hradeckého inspektorátu Karel Nohejl.

Ze 42 kontrolovaných prodejů bylo 14 závadných. "Chyběly návody k použití, označení zboží, prodejci prodávali ve stánku pyrotechniku 2. a 3. třídy, která může být nabízena pouze v tzv. kamenných obchodech. Ve dvou případech došlo k předražení zboží o 25 a 20 Kč. Stalo se tak v hypermarketu v Hradci a Náchodě. Zjistili jsme také zboží s prošlou dobou použitelnosti," prozradil ředitel.

Bohužel inspektoři nemohou postihnout všechny objevené závady. "Přísluší nám pouze oblast poctivosti prodeje a návody použití. Ostatní prohřešky popíšeme jako druhotná zjištění a předáme kompetentním úřadům, například báňskému úřadu nebo úřadu pro kontrolu zbraní a střeliva," připomněl Nohejl s tím, že ČOI nemůže zakázat prodávat výrobky.

"V závažných případech však může náš inspektor zavolat policii. Například v Litomyšli měl inspektor podezření, že se prodává výbušnina 4. třídy, která vůbec už nemá být v prodeji, a proto povolal policii. Ta už může prodej zakázat a střelivo odejmout," řekl Nohejl a dodal, že kontroly skončí až na Silvestra kolem 17. hod.

Roste počet malých požárů

Hasiči varují především před neodborným zacházením s pyrotechnikou. To totiž často končí požárem. Jen při letošních novoročních oslavách museli hasiči zasahovat u 15 požárů způsobených zábavní pyrotechnikou, škody se vyšplhaly na 650 000 korun.

Podle mluvčího Hasičského záchranného sboru ČR (HZS) Petra Kopáčka je problémem snadná dostupnost pyrotechniky dětem a u dospělých spojení konzumace alkoholu s používáním ohňostrojů. Je také důležité nakupovat pyrotechniku s českým návodem, správně ji uskladňovat a manipulovat s ní jen na otevřeném prostranství, upozorňují hasiči.

"Zábavní pyrotechnika způsobuje také mnoho drobnějších požárů odpadů umístěných v kontejnerech a popelnicích, objevují se případy vyhořelých balkonů a bytů, do kterých vletěly zapálené světlice či rakety. Počet těchto případů v posledních třech letech značně narostl," uvedl Kopáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám