Hlavní obsah

Policie obvinila ředitele školy ze zpronevěry

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOŠŤKA

Čtyřicetiletý Ján Macák dostal od policie černé na bílém, že jako ředitel Základní školy v Hošťce na Tachovsku zpronevěřil peníze na její chod. "Předali jsme mu obvinění z trestného činu zpronevěry, za který mu hrozí až tři roky vězení," řekl ve čtvrtek Právu tachovský policejní ředitel Jaromír Kníže.

Článek

Právo jako první informovalo, že Macák od září do prosince letošního roku postupně vybral jak z bankovního konta tak ze školní pokladny celkem bezmála 385 tisíc korun a použil je pro svoji potřebu. Tím přivedl školu totálně na mizinu a zastupitelé teď horko těžko shánějí finanční rezervy z rozpočtu obce, aby školu nemuseli zavřít. Šlo totiž o peníze na provoz školy, platy učitelů, stravné a školné dětí.

"Co s těmi penězi udělal, nevíme. Žádné jsme u něho nenašli. Sám při výslechu rozumně nevysvětlil motiv svého počínání," dodal Kníže. Macáka, který je původem ze Slovenska, vedení obce už odvolalo z funkce.  Sám se přišel udat, že peníze vzal. Jako důvod údajně neoficiálně uvedl, že měl podezření na závažnou nemoc a chtěl si prý ještě něco užít, než zemře.

"Budeme se snažit chod školy zabezpečit . Musíme najít nějakou rezervu v rozpočtu, než v lednu pošle škole nějaké peníze krajský úřad," řekla starostka Hošťky Hana Sojková. Podle ní obec nenechá školu padnout. "Samozřejmě nás to překvapilo. Stalo se a my tu situaci musíme vyřešit," dodala. Macák  nebere mobilní telefon a není možné ho zastihnout ani v bydlišti.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám