Hlavní obsah

Policejní prezident Husák: policistů je v ulicích málo

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní prezident Vladislav Husák se na online chatu Novinek.cz věnoval jak závažným, tak i méně důležitým otázkám. Mimo jiné zdůraznil, že i policisté se musí za jízdy poutat a souhlasil s názorem jednoho ze čtenářů Novinek, že je zbytečně mnoho policistů v kancelářích a málo na ulicích.

Článek

Kampaň "hledám parťáka" si v online chatu šéf policie velmi pochvaloval. "Ohlasy za měsíc a půl jsou skvělé. Máme více než 10 tisíc internetových dotazů, 1500 rozpracovaných abonentů a 480 přijatých. Myslím dobré výsledky za tak krátký čas." [celý článek]

Snažíme se, aby policisté na ulici nebyli raritou

Husák se nevyhýbal ani dotazu k váhání policie v kauze havlíčkobrodské nemocnice. "Během pěti dnů jsem z konání tamních policistů důsledky vyvodil. Systém je nastaven dle mého názoru dobře, kdyby se náš kolega choval tak, jak měl, nebyli bychom kritizováni za třítýdenní prodlevu. Další důkazy se v průběhu šetření musí ještě zajistit. Jde o živý případ," uvedl. [celý článek]

K otázkám na malý počet policistů v ulicích uvedl: "Naprosto souhlasím, v ulicích je málo policistů. Je jen problém, jak situaci změnit. V mém programu je návrat policistů do ulic. Je ale velice obtížné zbavit policii velké administrativní zátěže. Činíme však velice razantní kroky k tomu, aby policisté nebyli na ulici raritou.

Otázky se nevyhnuly ani bodovému systému, kdy se jeden ze čtenářů tázal, zda by nebylo lepší u některých drobnějších přestupků bodové penalizace zcela zrušit:

"Souhlasím, že je třeba určité korekce v tomto zákonu provést. Nemyslím si však, že je to možné učinit hned. Nechme zákon třeba rok působit, vyhodnoťme ho a změňme. K 1. prosinci ušetřil bodový systém 149 lidských životů. Není dokonalý, ale byl potřebný. Nebráním se změnám tohoto zákona," uvedl.

Policisté si posvítí na neukázněné chodce

Vladislav Husák se vyjádřil i k hodně diskutované otázce, zda se policisté musejí za jízdy poutat. "Zákon hovoří jasně, tedy že i policista se musí pří jízdě poutat. Je ovšem na taktice zákroku, zda policista připoután bude či nikoli. Těžko můžeme chtít po členech zásahové jednotky blížící se k místu, kde mají zadržet nebezpečného pachatele, aby byli připoutaní. Naproti tomu podíváme-li se na policistu přepravujícího nějakou zásilku, připoután bezesporu musí být."

Vladislav Husák

Vladislav Husák se narodil v říjnu 1965. U policie, dříve Sboru národní bezpečnosti, pracuje od roku 1985. V roce 1997 ukončil bakalářské studium na Policejní akademii. Vysokoškolské studium na téže škole úspěšně završil státní zkouškou po magisterském studiu v roce 2002.

V prosinci 2002 zvítězil ve výběrovém řízení a stal se náměstkem policejního prezidenta. 17. srpna 2005 byl pověřen výkonem funkce policejního prezidenta. Ve funkci ho vláda potvrdila 21. září téhož roku.

V březnu 2007 na funkci rezignoval kvůli podezření, že novináři vyzradil tajné informace.

Policejní ředitel odpověděl i jednomu ze čtenářů, který si stěžoval na chodce přecházejí přes silnici mimo přechod pro chodce. Tazatel vyjmenoval hned tři konkrétní místa v Praze, která jsou neukázněných chodců plná. Vladislav Husák reagoval bezprostředně: "Na chodce ve zmíněných lokalitách si posvítíme."

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté hledají 1700 nových parťáků

Velkou náborovou kampaň zahájila v těchto dnech česká policie. Jejím cílem je zaplnit zhruba 1700 volných míst, která jsou v resortu neobsazená, a stabilizovat...

TÉMA: Vraždy v havlíčkobrodské nemocnici

Během klidného víkendu na začátku listopadu 2006 zasáhla Českou republiku těžko uvěřitelná zpráva. Třicetiletý muž pracující jako zdravotní bratr zabil...

Výběr článků

Načítám