Hlavní obsah

Policisté pomohli vrahovi vytlačit auto ze sněhu

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Policejní hlídka pomohla vyprostit ze závěje automobil, za jehož volantem seděl muž, který pár minut před tím zavraždil svou známou. Stalo se to letos v únoru a policisté o tom, že pomáhají vrahovi, neměli nejmenší tušení. Muž se nyní zpovídá u soudu.

Článek

Jednatřicetiletý nezaměstnaný Aleš Trojan z České Třebové, ženatý otec dvou dětí, nyní stojí před senátem Krajského soudu v Hradci Králové a je obžalován z brutální vraždy sedmatřicetileté Martiny Pavelkové. Přiznal se, že ji 17. února uškrtil v chatové oblasti Studená Hůra u České Třebové.

Škrtidlo si připravil doma

Několikrát trestaný Trojan je jeden z lidí, kteří se dostali do spirály dluhů. "Brali jsme si půjčky na různé věci do domácnosti. V době, kdy jsem si půjčoval, jsem měl práci, ale ty firmy pak zkrachovaly nebo se přemístily jinam. Neměl jsem peníze na splátky," vypověděl.

V době vraždy pracoval v jednom z českotřebovských barů, Pavelková měla na starosti výherní automaty. Trojan jí dlužil asi 12 tisíc korun a ona na něho opakovaně naléhala, aby dluh uhradil. Podle toho, co muž se vypověděl v přípravném řízení, se 16. února rozhodl, že se věřitelky zbaví a navíc jí ukradne peníze, o nichž věděl, že je často převáží. Připravil si doma škrtidlo a následují den si koupil plynovou pistoli.

Svědek považoval žádost o pomoc za legraci

Osudný den se s Pavelkovou spojil a slíbil jí zaplacení dluhu. Ve Skuhrově předstíral, že telefonuje se známým. "Řekl jsem Pavelkové, že ten známý je teď v České Třebové a že musíme za ním. Cestou jsme se začali hádat a ona zastavila u lesa na kraji města poblíž chatové kolonie," popsal obžalovaný průběh událostí.

V té době přijel autobusem navštívit svou chatu Josef Řehák. Když procházel kolem stojícího auta, za volantem uviděl ženu a vedle ní muže. "Žena mi řekla: Pane, pomozte, chce mě zastřelit. Mluvila úplně normální hlasem, asi proto jsem to považoval za legraci. Jenže na chatě jsem to vyprávěl sousedovi a dohodli jsme se, že radši zavoláme na policii."

S policejní hlídkou se vrah bavil normálně

Trojan mezi tím svou oběť odvlekl do lesa, uškrtil, svlékl a zahrabal do sněhu. Policejní hlídka přijela, když už Trojan seděl v autě a pokoušel se odjet. Zkontrolovala mu doklady a spokojila se s jeho vysvětlením, že se pohádal s milenkou a ta že prý odešla pěšky do města.

"Bavil se s námi klidně, nebyl vůbec nervózní. Neměli jsme důvod si myslet, že něco provedl," uvedl třebovský policista Jaromír Pražák. Hlídka se poté, co Trojanovi pomohla vytlačit auto ze sněhu, pokoušela ženu hledat.

Utrpení nejvyššího stupně

Našel ji však až Josef Řehák. "Vrtalo mi to hlavou, tak jsem se později vrátil na místo, kde to auto před tím stálo. Po pár krocích do lesa jsem našel stopy. Šel jsem po nich, objevil jsem čerstvě navršenou hromadu sněhu a pod ní ležela mrtvola," vypověděl. Trojana policisté zatkli asi po dvou hodinách u něho doma. Podle názoru státního zástupce Milana Vacka jsou v této kauze splněny podmínky pro udělení výjimečného trestu.

"Pachatel jednal značně brutálně. Poškozená psychicky velmi trpěla, když ji obžalovaný vedl do lesa na smrt. Neměla šanci se ubránit, muž měl velkou fyzickou převahu. Znalci to popsali jako utrpení nejvyššího stupně," řekl Vacek. Trojan navíc vraždu spáchal v době, kdy byl podmínečně odsouzen za majetkové delikty. Rozsudek se očekává ve středu dopoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám