Hlavní obsah

Vrazi z litvínovské diskotéky dostali mnohaleté vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Krajský soud v Ústí nad Labem uzavřel ve středu případ střelby před litvínovskou diskotékou Calypso, po níž zůstali na zemi ležet dva mrtví. Jejich vrazi, třicetiletý Karel Procházka z Mostecka a o pět let mladší Martin Válek, si odsedí 13 a 12,5 roku ve vězení. Podle soudu oba zavraždili po jedné z obětí.

Článek

Čin se odehrál loni na konci března. Čtveřice aktérů se před diskotékou pohádala. Podle svědka - zaměstnance podniku - se obžalovaní již chystali odjet, když dvojice členů ochranky začala kopat do jejich auta. Válek a Procházka z něj proto vystoupili, vytáhli nelegálně držené zbraně a začali po ochrance střílet. Státní zástupkyně míní, že použili zbraně s úmyslem muže zabít. Pak ujeli a zbraně hodili do řeky Ohře na Karlovarsku. Obžalovaní se od počátku hájí tím, že měli strach ze skupiny místních lidí, ke kterým jejich oběti patřily.

Padaly hlavy policistů

Postup při vyšetřování tohoto případu stál funkci tři vysoké důstojníky okresního ředitelství mostecké policie. Ředitel ústecké krajské policejní správy Jiří Vorálek loni v dubnu řekl, že policie nevěnovala pachatelům patřičnou pozornost, ačkoli měla informace o tom, že se již v minulosti s nelegálně drženou zbraní dopustili výtržnosti na veřejném místě.

K 1. květnu loňského roku byli proto odvoláni z funkce ředitel mostecké policie Ladislav Loun, jeho zástupce pro trestní řízení Vladimír Kalina a velitel služby kriminální policie a vyšetřování František Kvapil.

Státní zástupkyně se proti rozsudku odvolala, odsouzení si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám