Hlavní obsah

Za zabití policisty má jít muž na tři roky do vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Na tři roky poslal ve středu Okresní soud v Ostravě do vězení 29letého Františka Dulínka, který loni 28: září v těžké opilosti srazil policistu při dopravní kontrole a od nehody ujel. Policista ve věku 44 let, otec tří dětí, na místě zemřel.

Článek

Dulínek osudného večera vypil v Ostravě-Zábřehu devět dvanáctistupňových piv, potom o půlnoci sedl za volant a jel podle svých slov navštívit svého bratra do Poruby.

Po ujetí třech kilometrů ho v ulici U Hrůbků stavěla policejní hlídka, kterou ale přehlédl a velkou rychlostí se řítil přímo na policisty, kteří se instinktivně rozprchli. Auto najednou změnilo směr a jednoho z policistů nabralo a na místě usmrtilo. "Jeho tělo letělo asi dvacet metrů vzduchem," vypověděl u soudu kolega zabitého policisty.

K místu nehody se podle soudu vracel

Soud uznal muže, který pracuje jako řidič u ostravských technických služeb, vinným pouze z ublížení na zdraví s následkem smrti a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Obžaloba mu ale kladla za vinu také trestný čin neposkytnutí pomoci, protože po střetu pokračoval v jízdě, i když se mu po nárazu rozbilo čelní sklo.

Soudce poukázal na to, že vzhledem k silné opilosti řidič sice pokračoval v jízdě, protože si podle všeho neuvědomoval, co způsobil. Po nějaké době se mu ale událost v hlavě rozležela a patrně se chtěl vrátit. "Bylo prokázáno, že po ujetí nějakého úseku se otočil a vracel se na místo nehody," řekl soudce.

Státní zástupce s tím ale nesouhlasí. "Dělám dopravní nehody už hodně dlouho, ale s takovým zdůvodněním jsem se u trestného činu neposkytnutí pomoci ještě nesetkal. Rozsudek považuji za nezákonný," řekl žalobce, který si podal proti rozsudku odvolání. S výší trestu byl ale spokojen. "Vzhledem k bezúhonnosti řidiče je trest přiměřený, i když by mohl být mírně vyšší," řekl žalobce.

Podle vdovy ho potrestal sám život

František Dulínek u soudu řekl, že v podnapilém stavu usedl za volant poprvé v životě. "Je mi to strašně moc líto, budu si to vyčítat do konce svého života," řekl před vynesením rozsudku obžalovaný.

Jeho lítost ale advokát pozůstalé rodiny neuznává. "Před rokem v dopisu pozůstalým nabízel finanční náhradu, zůstalo ale jen u slov. To, co teď u soudu projevuje, vypadá spíše jako sebelítost," řekl advokát.

Rozsudku přihlížela i manželka zabitého policisty. "S trestem jsem spokojená. Myslím si, že život ho potrestal sám," řekla novinářům vdova.

Reklama

Výběr článků

Načítám