Hlavní obsah

Ve věznicích chtějí víc rušit signál mobilů

Právo, Petra Timoumiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vězeňská služba plánuje v několika nápravných zařízeních nainstalovat rušičky mobilních telefonů, a zamezit tak jejich nelegálnímu používání. Rušení signálu ale považuje Asociace provozovatelů mobilních sítí za nezákonné.

Článek

Signály mobilů se nyní ruší ve věznicích v Příbrami a Novém Sedle. Systém se osvědčil, proto ho vězeňská služba zavede také v dalších zařízeních, kde pobývají odsouzenci za těžší kriminalitu. Políčit si chce na věznice ve Valdicích, Stráži pod Ralskem, Rýnovicích, Jiřicích a Vinařicích.

"Chtěli bychom to určitě realizovat příští rok, je to v našem plánu," sdělila včera Právu mluvčí vězeňské služby Lenka Smutná. Rušičky podle ní neovlivňují signál mimo budovy vězení. "Dá se říci, že se ruší s přesností na metr. Nehrozí, že by rušení přesáhlo zdi věznice," uvedla.

I přesto se rušení signálu Asociaci provozovatelů mobilních sítí (APMS) nelíbí. "Vězeňská služba nemůže rušičky paušálně používat, protože mobilní operátoři dostali právo na využívání frekvence po celém území ČR," sdělil Právu předseda asociace Ivan Novotný.

"Pokud věznice ruší signál, je takové počínání v rozporu s telekomunikačním zákonem," připojil se mluvčí sítě Vodafone Martin Žabka.

Východisko podle Novotného tkví v možnosti, že se jednotlivé subjekty s operátory domluví. "Problém nelze řešit bez souhlasu majitelů frekvencí, jimiž jsou nyní výhradně mobilní operátoři," uvedl Novotný. "Museli by se nás zeptat, což žádná věznice neučinila," řekl Žabka.

Počet odhalených mobilů ve věznicích
rokpočet telefonů
2002186
2003263
2004294
2005436
2006128 *
*Stav k 6. listopadu 2006
Zdroj: ČTK

Ředitel vězeňské služby Luděk Kula však argumentuje zákonem o vězeňské a justiční stráži. "Je v něm uvedeno, že vězeňská služba je povinna zamezit nedovolené komunikaci, o to se opíráme," vysvětlil.

Podle Novotného je současně možné, aby si věznice vyžádala u příslušného soudu povolení, na jehož základě by operátor mohl v lokalitě snímat signál, a sledovat tak nepovolený provoz v nápravném zařízení. Takový postup by se však musel průběžně opakovat.

Mobil v tělní dutině

Mobily za mřížemi představují velké riziko. Zločinci přes propašované telefony plánují své útěky nebo řídí nelegální obchody. Způsoby, jak dostat přístroj až do věznice, bývají mazané. "Zaznamenali jsme případ, kdy vězeň přenesl mobil v tělní dutině, jiný v pingpongovém míčku, další si zase telefony přehazují přes zeď," vyjmenovala Smutná. Loni bylo u vězňů nalezeno 436 telefonů. Tento počet bude zřejmě v letošním roce nižší. Naznačují to statistické údaje, podle nichž za prvních deset měsíců bylo odhaleno zatím 128 přístrojů.

"To je zatím nejméně od roku 2000. Je to díky současným rušičkám ve dvou věznicích, ale také díky opatřením, která Luděk Kula po nástupu do funkce ředitele zavedl. Jde například o zvýšené kontroly," řekla mluvčí.

V budoucnu chce vězeňská služba rušičky zavést ve všech českých nápravných zařízeních. "Musíme ale začít u věznic, kde je situace nejakutnější, tedy kde se mobilů odhalilo nejvíce," uzavřela Smutná.

Mobilem se v minulosti ve vězení vybavil například jeden z nejznámějších českých trestanců Jiří Kajínek. Dozorci věznice Mírov ho u něj objevili v dubnu 2000. Kajínkovi se tehdy podařilo ze zařízení utéci,dopaden byl po 40 dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám