Hlavní obsah

Čtrnáctiletá unikla znásilnění, muž dostal sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud ve čtvrtek potvrdil rozsudek ústeckého krajského soudu nad Radkem Holubem. Ten se v březnu letošního roku pokusil znásilnit čtrnáctiletou dceru svých známých. Za to již dříve dostal sedmiletý trest, který ve čtvrtek vrchní soud potvrdil.

Článek

Dramatická událost se stala v Chomutově v bytě rodičů dívky. Opilý muž se vloudil do bytu, když byla dívka sama doma. Strhal z ní oblečení a hrozil jí ubodáním, pokud by se bránila a nebyla mu po vůli. Dívce se však s velkým štěstím podařilo utéci z bytu.

Před domem však prožila další šok, když jí nepomohl kolemjdoucí muž, kterého prosila o pomoc. Polonahé dívky se nakonec ujala žena, která za ní vyběhla z domu.

Soud poukázal na to, že dívka utrpěla závažné psychické následky, trpí posttraumatickou stresovou poruchou, depresemi a úzkostí. Podle státního zástupce nelze vyloučit psychosexuální problémy ani do budoucna.

Muž navíc spáchal čin ve zkušební době, byl na svobodě na podmínku, protože si odpykával roční vězení za podvod. Nyní je ke všemu stíhán za loupež, ale tento případ dosud orgány činné v trestním řízení neuzavřely.

Podle obhajoby se jednalo o nedorozumění

Holub soudu řekl, že nic nespáchal, protože dobře zná dívčinu rodinu a na všechno by se dříve či později přišlo. Dívčinu otčímovi šel údajně jen "nabídnout kšeft". Když byl s dívkou sám, měl prý pocit, že o soulož stojí, ale nakonec z ní sešlo a žádného násilí se nedopustil.

"Můj klient to vnímá jako nedorozumění, které nemělo překročit hranice trestného činu," řekl novinářům po rozsudku jeho advokát.

Holub v odvolání mimo jiné tvrdil, že obžaloba stojí jen na dívčině výpovědi. To ale státní zástupce podle soudu přesvědčivě vyvrátil, protože policie vyslechla více svědků, kteří byli při tom, když ustrašená polonahá dívka vyběhla na ulici.

Proti čtvrtečnímu rozsudku není odvolání. Obžalovaný se může pouze dovolat k Nejvyššímu soudu, což jeho obhájce zváží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám