Hlavní obsah

Zlý sen? Další výrobce zřejmě zkrátí Evropě dodávky vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

EU s největší pravděpodobností dostane ve druhém čtvrtletí letošního roku méně vakcín, než bylo plánováno, napsala v úterý agentura Reuters s odvoláním na interní unijní zprávu. Americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson totiž během jednání s Evropskou komisí ohlásila „výrobní potíže“. Unie tak nemá žádnou záruku, že společnost dodá plánovaných 55 milionů dávek vakcíny, jak bylo naplánováno.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Společnost Johnson & Johnson zatím nemá pro použití své vakcíny v EU registraci. Evropská agentura pro léčivé prostředky (EMA) by ji měla schválit ve čtvrtek.

Vakcíny jsou zlatý důl. Kdo a kolik na nich vydělá?

Ekonomika

Vakcína Johnson & Johnson na rozdíl od ostatních je první očkovací látkou, která se může podat pouze v jedné dávce a její skladování není tak náročné jako v případě vakcíny Pfizer/BioNTech.

V unii se v současnosti očkuje látkami od společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. EMA posuzuje také vakcíny vyvinuté společnostmi Novavax a CureVac.

Spory o krácení dodávek

Evropská komise ale bojuje se zoufalým nedostatkem vakcín a vzhledem ke špatně koncipovaným smlouvám není schopná zajistit, aby farmaceutické firmy plnily své závazky vůči unijním zemím. Krácení dodávek do zemí EU postupně oznámily Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

EU neměla zájem o miliony dávek, tvrdí Der Spiegel

Zahraniční

EU proto zavedla kontroly exportu výrobců vakcín. Minulý týden souhlasila s italským podnětem k zablokování vývozu 250 tisíc dávek vakcíny vyrobené firmou AstraZeneca do Austrálie. Na exportní omezení však reagovaly některé mimounijní země výtkou, že brání volnému obchodu.

Evropská unie u šestice farmaceutických firem objednala až 2,3 miliardy očkovacích dávek. Výrobci ale přípravky dodávají v menším počtu, než slíbili, nebo než EU očekávala. Firmy Pfizer a BioNTech v polovině ledna oznámily, že dočasně omezí produkci a distribuci očkovací látky kvůli rozšiřování výrobní kapacity svého závodu v Belgii. V pondělí nicméně uvedli, že ve druhém čtvrtletí do EU dodají o 75 milionů dávek více, než počítala původní dohoda.

Spor o krácení dodávek vedla EU i s firmou AstraZeneca.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám