Hlavní obsah

Zdravotníci v Německu se musí povinně očkovat, rozhodli němečtí poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Němečtí poslanci v pátek schválili povinné očkování pro zdravotníky a pracovníky pečovatelských domů. Od 15. března příštího roku budou muset všichni předkládat doklad o plné vakcinaci či prodělání nemoci. Výjimku budou mít pouze ti, kteří nemohou dostat vakcínu ze zdravotních důvodů. Návrh na zavedení povinného očkování musí ještě schválit Spolková rada, její souhlas se očekává ještě během pátku, napsal server deníku Süddeutsche Zeitung.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD)

Článek

Norma, která zavádí povinnost očkování pro vybrané profese, je součástí novely protiepidemického zákona. Ta rozšiřuje rovněž místa, kde lidé mohou žádat o vakcínu proti koronaviru. Kromě ordinací lékařů se bude moci očkovat v lékárnách, u zubních lékařů a očkovat budou i veterináři.

Úprava rovněž umožní spolkovým zemím prodloužit přísná karanténní omezení, která by podle stávajícího znění zákona musela skončit k 15. prosinci. Týká se to například uzavírek restaurací či volnočasových zařízení v ohniscích pandemie. Zavádění plošných uzávěr škol, obchodů, zákazů nočního vycházení či zákazů cestování ale nebude možné.

Rakousko ukončí lockdown. Ale jen pro očkované a uzdravené

Koronavirus

Nový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) prohlásil, že vláda „udělá vše, aby krize co nejdřív skončila“.  Novela protiepidemického zákona je podle jeho slov nástroj na to, aby se zlomila pandemie koronaviru způsobená delta variantou a zabránilo se vzniku omikronové vlny. „Musíme zajistit, aby se alespoň Vánoce a návštěvy blízkých mohly nejen uskutečnit, ale byly rovněž bezpečné,“ řekl ministr.

V Německu už si neočkovaní neškrtnou

Evropa

Je si jistý, že se pandemie dostane pod kontrolu. „Vím, že to zvládneme,“ řekl s odkazem na dřívější citát bývalé kancléřky Angely Merkelové.

Povinné očkování v řadě zemí

Německo tak rozšiřuje seznam zemí, které zavedly povinné očkování pro určité profese. Mezi prvními zeměmi bylo Maďarsko, které začalo vyžadovat vakcinaci nejen od zdravotníků, ale i státních zaměstnanců, a soukromým společnostem umožňuje nařídit očkování.

Polsko od března zavede povinné očkování tří skupin obyvatelstva

Evropa

Polsko oznámilo, že v zemi bude od 1. března povinné očkování pro lékaře, učitele a příslušníky uniformovaných složek. Očkování musejí mít zdravotníci v Řecku, Itálii či ve Francii, Austrálii a Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám