Hlavní obsah

Izrael má daleko lepší data, než čekal. Očkovaných se nakazilo zcela mizivé množství

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Jen zhruba 0,14 procenta Izraelců naočkovaných dvěma dávkami se i po vakcinaci nakazilo koronavirem a pouze 0,02 procenta vykazovalo příznaky nemoci covid-19, a to většinou mírné. V pondělí s touto statistikou, na kterou se odvolává list Jediot Achronot, přišlo izraelské ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelská zdravotnice připravuje vakcínu v očkovacím centru v Jeruzalémě

Článek

Z bezmála 3,4 milionu kompletně naočkovaných Izraelců vyšel pozitivní test pouze 4711 lidem, 907 z nich mělo mírný průběh nemoci.

„Data nám ukazují, že vakcíny jsou velmi efektivní. Podle předběžných testů jsme očekávali, že nakažených bude i po naočkování zhruba čtyři až pět procent lidí, ale nejsme ani na jednom procentu,“ uvedl profesor Dror Mevorach z koronavirového oddělení nemocnice Hadasa v Ejn Kerem.

Vakcína Pfizeru/BioNTechu má v praxi účinnost 94 procent, potvrdily statistiky z Izraele

Blízký a Střední východ

„Fantastické zprávy”

Profesorka Galia Rahavová z infekčního oddělení nemocnice Šeba k číslům zveřejněným ministerstvem řekla, že se jedná o fantastické zprávy. „Vakcína funguje bezvadně a ukazuje se, že její efektivita je ve skutečném světě 99procentní,“ dodala.

Rahavová zároveň uvedla, že dosud u žádné vakcíny neviděla takovou úspěšnost u starších lidí. Zdůraznila, že pokud by data byla sesbírána u některých jedinců až s dvoutýdenním odstupem, bylo by číslo ještě příznivější.

Izraelský vědec ivermektinu věří

Koronavirus

Ministerstvo také publikovalo informaci o tom, že tři procenta vážnějšího průběhu covidu-19 tvoří lidé, kteří stihli dostat pouze jednu dávku vakcíny a na druhou měli teprve jít.

Od začátku prosince, kdy se v Izraeli začalo očkovat, způsobil koronavirus vážnější stav u 6095 Izraelců, z nichž 175 se nakazilo zhruba týden po aplikaci druhé vakcíny, zatímco 4589 lidí nebylo očkovaných vůbec. Zbylí pacienti buď dostali jen jednu dávku, nebo se nakazili do jednoho týdne po druhé dávce.

USA dostávají covid pod kontrolu. Pomohla rychlost očkování, opatření i počasí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám