Hlavní obsah

Vykuk vymyslel způsob, jak na se na Vánoce vyhnout vládním opatřením

Novinky, Jakub Štěpánek

Vládní opatření nekomplikují život pouze Čechům, své o tom vědí také ve Velké Británii. Pravidlo, kdy se může setkávat pouze šest lidí, děsí Brity v souvislosti s blížícími se vánočními svátky. Sedmadvacetiletý Fenn Settle ale vymyslel způsob, jak na vánoční hostinu pozvat celou rodinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv se dá spekulovat o tom, jak moc je chování mladého Brita zodpovědné, jistou dávku kreativity rozhodně prokázal. Za šest liber (180 korun) totiž založil společnost s ručením omezeným a členy rodiny uvedl jako svoje zaměstnance. Až tak bude sedět rodina u jednoho stolu, nebude se jednat o rodinnou sešlost, nýbrž pracovní oběd zaměstnanců jedné firmy. A ten je povolený.

Myšlenku na založení firmy Fenn Settle s.r.o. dostal muž z Leedsu právě během pracovního oběda s kolegy. Zaměstnanci se totiž mohou v rámci druhé úrovně vládních opatření potkávat po větších skupinkách na pracovišti, společně také mohou zajít na pracovní oběd, uvedl Daily Mail.

„Zaregistroval jsem adresu našeho domu jako sídlo firmy, členové rodiny a přátelé by mohli být zaměstnanci, na Štědrý den můžeme mít schůzku a mohou probíhat neplacené práce. Bez ohledu na pravidlo šesti. Šach mat,” uvedl Settle, který se podivil nad tím, jak snadné je takovou firmu založit.

Můžeme rozhánět rodiny u vánočního stromečku, hrozí britská policie

Koronavirus

„Pár kliknutí na internetu a je hotovo,” řekl. Svým činem však chtěl především odhalil mezeru v pravidlech, což připustila i britská vláda.

„Taky jsem to chtěl trochu odlehčit v téhle pochmurné době. Beru pandemii vážně, nebojte. Ve skutečnosti žádnou rodinu nepozvu, rodiče žijí ve Francii. Mrzí mě, že nemůžu svoji rodinu vidět, to je jasné, neviděli jsme se měsíce. Byl jsem si blízký s dědečkem, strávili jsme spolu ještě loňské Vánoce, bohužel poslední týdny jeho života jsem s ním být nemohl. A taková situace je určitě ve spoustě rodin,” vysvětlil svůj čin mladý Brit.

„Pokud se nic nezmění, strávíme Vánoce doma s partnerkou o samotě,” dodal.

Policie u stromečku

V nedávném průzkumu, který provedla britská společnost YouGov, plánuje však až pětina Britů během vánočních svátků nedodržovat vládní nařízení o setkávání maximálně šesti lidí, pokud tou dobou bude stále v platnosti.

Další evropský lockdown: Na měsíc se uzavře celá Anglie

Evropa

Na zveřejněná čísla reagovala policejní oddělení napříč Velkou Británií, která v některých případech uvedla, že pokud si to vyžádá situace, budou rozhánět rodiny přímo během setkání.

Britská vláda navíc zavede kvůli zhoršující se epidemické situaci uzávěru v celé Anglii. Od čtvrtka 5. listopadu budou smět lidé vycházet ven jen v nutných případech a musí omezit společenské kontakty. Fungovat budou pouze nezbytné služby, zavřeno musí mít restaurace a bary. Školy však zůstanou otevřené. Na sobotní večerní tiskové konferenci to oznámil premiér Boris Johnson s tím, že opatření budou platit do 2. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám