Hlavní obsah

Vojenskou nemocnici v Těchoníně vláda nespustí

Právo, dan

I když počty nemocných s covidem rostou a nemocnice se plní, ministerstvo zdravotnictví nenechá aktivovat spe­cializovanou vojenskou infekční nemocnici v Těchoníně v podhůří Orlických hor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je vojenské zařízení jen pro malý počet pacientů a jeho otevření by přetíženým nemocnicím nepomohlo. Naopak by to odčerpalo zdravotníky z jiných nemocnic.

Stejně nejsou lidi. Polní nemocnice v Letňanech se zase rozebere

Domácí

„Kdybychom Těchonín chtěli naplno rozběhnout, tak bychom museli stáhnout personál odjinud, proto o aktivaci neuvažujeme,“ řekl v pátek ministr.

Složité zabezpečení

Centrum biologické ochrany má 28 lůžek, karanténu může poskytnout až stovce lidí. Není to jen nemocnice, ale také základna biologického obranného výzkumu, kde se školí specialisté české armády i vojáci armád NATO či civilní odborníci. V případě nutnosti ho armáda dokáže aktivovat během 12 hodin.

Podle šéfa sekce vojenského zdravotnictví generála Zoltána Bubeníka je Těchonín určen pro nejtěžší případy infekčních nemocí, jako jsou ebola, antrax a další krvácivé horečky, které nelze hospitalizovat jinde.

Umírali, i když covid neměli. Potřební se nedočkali záchranky

Koronavirus

„Ale zabezpečení celého prostoru je velmi složité, jen otvírání dveří kvůli přetlaku trvá desítky sekund. Navíc pro provoz potřebujete až 200 lidí, což pro obsluhu 28 lůžek je dost velký hazard s personálem,“ řekl před nedávnem Právu.

Centrum Těchonín využívají především vojáci vracející se ze zahraničních misí, například z Afghánistánu či Iráku, kteří tu tráví karanténní dobu, což je týden až čtrnáct dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám