Hlavní obsah

Večeře přátel zcela rozvrátila život ve čtyřech čínských městech

Čtyři čínská města, Šanghaj, Su-čou, Chang-čou a Sü-čou, zavedla přísné protikoronavirové restrikce kvůli šesti novým případům nákazy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek byly v Šanghaji pozitivně testovány tři ženy, které si minulý týden zajely do nedalekého Su-čou na večeři se dvěma muži z Chang-čou. U nich se nákaza prokázala ve čtvrtek večer. Infikován byl i další člověk ze Sü-čou, který přišel s nakaženými do kontaktu.

Správy všech čtyř měst zareagovaly rychle. V Šanghaji 12 nemocnic dočasně zrušilo ambulantní péči a pohotovosti, dokud nezajistí bezpečnost prostor a neotestují všechny zaměstnance. Zrušeny byly také stovky letů a desítky autobusových spojů do ostatních měst.

Protiepidemický tým v Číně zabil psa, jehož majitelka byla v karanténě

Svět

Otestovány byly desetitisíce obyvatel, stejně jako v Su-čou. V Chang-čou byl uzavřen celý univerzitní kampus a lekce byly online. Úřady v Sü-čou vyzvaly obyvatele, aby opouštěli město jen v nejnutnějších případech a pouze po negativním testu. Byly zrušeny také všechny veřejné akce.

Čína prosazuje „nulovou toleranci pandemie“, na jejímž základě úřady rychle reagují na jednotlivé případy masivním testováním, trasováním a lokálními uzávěrami. Úředníci v některých městech dokonce nařídili zabít několik domácích mazlíčků nakažených, kteří tráví karanténu v hotelích, ze strachu, že zvířata by mohla infekci šířit na lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám