Hlavní obsah

Vakcíny na výběr? S trochou štěstí to jde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcínu proti covidu si lidé v Česku vybrat nemohou. Jsou ale výjimky. Třeba když hrozí, že zájemce odmítne vakcínu až na místě, včas se nenajde náhradník a dávka by skončila v koši.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna

Článek

„Jednotlivá očkovací centra mohou pacientovi umožnit výběr vakcíny. Důvodem je zejména snaha předcházet možnému znehodnocení vakcín v momentě, kdy rezervovaná osoba neprojeví o příslušnou vakcínu zájem,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

V nemocnici v Písku to řešili, když minulý týden odmítlo na místě vakcínu dokonce 45 lidí jen za jediný den. „Museli jsme shánět náhradníky, protože vakcína ten den expirovala. To zabralo jen tento den zhruba šest hodin času jednoho kvalifikovaného pracovníka,“ popsal náměstek pro zdravotní péči Pavel Malina.

Na přechodnou dobu proto nemocnice umožnila, aby si lidé při potvrzení termínu na webu očkování zvolili, jestli chtějí dostat Pfizer, nebo Modernu.

„Cílem této změny bylo zabránit odmítání vakcíny na očkovacím místě, urychlit proces očkování s cílem navýšit denní kapacitu a ušetřit čas pracovníkům s vyřizováním dotazů a sháněním náhradníků, aby se mohli věnovat důležitější práci,“ vysvětlil Malina.

Náhradníci aneb Jak se dostat k vakcíně

Koronavirus

Komplikace kvůli odmítnutí dostupné vakcíny řešily i jiné regiony. „Bohužel se to stávalo i v našich očkovacích centrech, ale logistika očkování není nakloněna tomu očkovat dvěma nebo třemi typy vakcín v jeden den na jednom pracovišti,“ řekl Právu středočeský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Lidé si tak nemohli vyžádat jinou vakcínu a termín jim propadl. Museli znovu čekat, až se v centru uvolní termín, což ale nezaručilo, že jim bude nabídnuta jiná vakcína, na kterou čekali.

O tom, čím se bude ten den očkovat, se lidé dozvěděli až při příchodu na místo. „Očkovací centra měla vždycky ráno za úkol vyvěsit na dveře, kterým typem vakcíny se očkuje,“ doplnil Pavlík.

V centrech už jen Pfizer

Právo nedávno popsalo řadu případů, kdy se dočkali náhradníci mimo vymezené kategorie lidí, často mladšího věku, kteří si počkali na závěr dne, zda dávky nezbudou. Vybrat vakcínu si nemohli, ale na řadu přišli dřív než při rezervaci.

Někteří 45+ naočkováni ještě týž den

Koronavirus

Těm, kteří si zvolili očkovací centrum, dilema s vakcínami brzy skončí. K dostání by tam měl být už jen Pfizer. Na květen se od tohoto výrobce počítá s přibližně 2,5 milionu dávek, od ostatních výrobců jde o desítky až stovku tisíc dávek. Ty by měli dostat praktičtí lékaři. Vedle vakcín od J a AstraZeneky se k nim nasměrují i veškeré dodávky od Moderny.

I kvůli tomu měla nemocnice Písek v nabídce ještě 4. května dva druhy vakcín. „Bylo už jasné, že nebudeme pro první dávky již dostávat jinou vakcínu než Comirnaty (Pfizer). Přechodně byly v nabídce dva kalendáře – Pfizer a Moderna – protože jsme ještě potřebovali doočkovat zbylé vakcíny Moderny,“ poznamenal náměstek Malina. Od tohoto týdne u nich bude k dispozici pouze Pfizer.

Pražské nemocnice ruší nebo omezují vakcinaci

Koronavirus

Podobně to bude i jinde. „V současné době v našich očkovacích centrech používáme výhradně vakcínu Comirnaty (Pfizer),“ potvrdila za královéhradecké krajské nemocnice Lucie Chytilová.

Před naočkováním musí lidé podepsat informovaný souhlas. Znehodnotit se muselo více než 1200 dávek, a to zejména kvůli logistickým problémům s chlazením. Zdravotníci dosud vykázali přes 3,9 milionu dávek. Vyplývá to z oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám