Hlavní obsah

V pondělí přibyl v Česku druhý nejnižší počet nakažených

Aktualizováno

V Česku na Velikonoční pondělí přibylo 880 potvrzených případů koronaviru. Po neděli je to letošní druhý nejnižší počet. Málo se ale také testovalo. V mezitýdenním srovnání výrazně klesl počet odhalených nákaz i provedených testů, minulé pondělí bylo ovšem běžným pracovním dnem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

S covidem-19 od začátku epidemie zemřelo v zemi téměř 40 tisíc lidí. Očkovat se v pondělí nechalo pouhých sedm zájemců. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Epidemie v České republice stabilně zpomaluje od začátku února. Na 100 tisíc obyvatel nyní za uplynulý týden připadá 138 nakažených. Takzvané incidenční číslo se za jeden den snížilo téměř o pětinu.

Kleslo ve všech krajích. Nejvyšší zůstává v Praze, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 251 případů covidu.

Covid v Česku: Čísla jsou nejlepší od loňského října

Koronavirus

Naopak v Libereckém kraji má incidence hodnotu 76, nejméně v ČR. Nižší než 100 je incidenční číslo také v Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

S koronavirem je v nemocnicích 748 pacientů, z toho 52 v těžkém stavu. Před týdnem bylo s nákazou hospitalizováno téměř 1500 lidí, v těžkém stavu bylo přibližně 80 z nich.

Laboratoře v pondělí provedly 5784 testů, což je stejně jako v případě odhalených nákaz letošní druhý nejnižší počet. Ve srovnání s minulým týdnem, kdy bylo testů více než 25 tisíc, ale klesla také pozitivita.

V případě preventivních testů bylo pozitivních méně než 14,5 procenta vzorků, před týdnem to bylo více než 16,3 procenta.

U diagnostické indikace testů, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky nemoci, podíl klesl z 24 procent na 17,5 procenta.

Pouze u epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, podíl odhalených nákaz mírně vzrostl z 14,3 procenta na 14,8 procenta.

Kanadské ministerstvo omylem sdílelo místo dat o covidu porno

Koktejl

Dlouhodobě se snižuje zájem o očkování. V pondělí vakcinaci podstoupilo pouze sedm lidí, letos nejméně. Všichni si přišli pro druhou dávku vakcíny. Jinak ale bývá největší zájem o třetí, posilující dávku.

Od začátku vakcinace bylo v Česku naočkováno přes 17,5 milionu dávek. Plně naočkováno bylo téměř 6,9 milionu lidí a další posilující dávku vakcíny dostalo přes 4,1 milionu očkovaných.

Od 1. března 2020, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo v zemi zaznamenáno téměř 3,9 milionu potvrzených případů nákazy. S covidem dosud v zemi zemřelo 39 997 lidí.

V poslední době se ale počty zemřelých snižují, v každém z posledních čtyř dní jich ministerstvo eviduje méně než deset. Údaje se při dalších aktualizacích mohou ještě měnit.

V Šanghaji zemřelo dalších sedm lidí

V Šanghaji za 24 hodin zemřelo na covid-19 sedm lidí. Za minulé dva dny tak finanční metropole Číny ohlásila deset mrtvých. Denně nyní v 25milionovém městě přibývá kolem 20 tisíc nových infekcí.

Celá Čína, kde byl virus SARS-CoV-2 na konci roku 2019 poprvé identifikován, má zhruba 5000 mrtvých a 190 tisíc potvrzených nákaz.

Čínské úřady k epidemii přistupují s politikou nulové tolerance a v případě Šanghaje to znamená přísnou uzávěru.

Uzavřená Šanghaj oznámila první případy úmrtí lidí s covidem

Koronavirus

Na tak hustě obydlené místo má Šanghaj úmrtnost nízkou, a to přes malou proočkovanost starších lidí, píše agentura AP.

Podle šanghajských zdravotnických úřadů jsou dvěma dávkami vakcíny očkovány necelé dvě třetiny občanů starších 60 let a třetí dávku si nechalo dát méně než 40 procent lidí v této věkové skupině.

Mezi sedmi novými případy úmrtí byli lidé ve věku 60 až 101 let. Trpěli podle úřadů také jinými chorobami a nikdo z nich nebyl očkován. U všech se po hospitalizaci objevily závažné symptomy.

V Šanghaji působí mnoho zahraničních firem a je zde největší čínský přístav. Téměř třítýdenní uzávěra má závažný dopad na ekonomickou aktivitu města.

V Šanghaji se kvůli pandemickému opatření střetli obyvatelé s policií

Zahraniční

Část podniků, například Tesla, se od pondělka připravuje na uvolnění lockdownu.

Počítá se s tím, že mnoho zaměstnanců bude muset zůstávat v areálu podniku i mimo pracovní dobu, a podle AP zatím není jasné, jak se podniky budou vyrovnávat s narušenými dodavatelskými a obchodními trasami a s uzávěrami v dalších čínských městech.

Banka Nomura odhaduje, že uzávěry různého stupně se nyní týkají 350 milionů Číňanů ve čtyřech desítkách měst, jejichž produkce činí 40 procent čínského hrubého domácího produktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám